Opleidingsduik 2 Specialty Stroming – Zeelandbrug

Dit bericht is deel 3 van 7 in de serie Duiken Zeeland oktober 2016

Duikstek ZeelandbrugDuik nr: 106
Locatie: Zeelandbrug
Tijd in / uit: 9:57 – 10:42
Flesdruk in / uit: 190 – 80 bar (fles: 12 liter, staal)
Diepte Max: 12,5 meter
Gewicht lood: 10 kg
Zicht: smilie2 (3-5 meter)
Computer: Zoop
Temperatuur (lucht): 10°C
Temperatuur (bodem): 12°C
Omstandigheden:  Zout | Kant | Stroming
Instructeur: Rene Bakens
Buddy: Marit
Kleding: Aqualung 6,5 mm natpak met kap + 3 mm Bare thermosondershirt zonder mouw + 5 mm Bare handschoenen.

Ik zie dat er geen foto’s van onderwater door de selectie zijn gekomen voor deze tweede stromingsduik. Deze keer maakten we de duik rond de hoogwater kentering en het zicht was een stuk minder (tenminste in mijn ervaring) dan de dag eerder. Ik ben overigens wel verrast door de “tijd in” tijd die ik zowel voor deze duik als de eerste stromingsduik genoteerd heb. Die is namelijk in beide gevallen maar een paar minuten voor de kentering terwijl het de bedoeling was dat we 20 minuten voor de kentering in het water zouden liggen. Ik moet dus de tijd op mijn Suunto Zoop eens even checken straks.  Het zou wel kunnen verklaren waarom we bij de linkertrap het water in gegaan zijn en bij de rechtertrap er weer uit. Volgende keer dus nóg eerder aankomen bij de duikstek zodat we op tijd in het water liggen.

Het was vandaag (maandagochtend) beduidend rustiger op de duikstek bij de Zeelandbrug dan een dag eerder. Zoals er wel meer plekken waren waar het leek alsof Zeeland al een week eerder herfstvakantie gehad had (was niet zo, zij zijn ook regio Zuid) of in ieder geval dat voor veel mensen het duikseizoen er nu echter wel op zat.
De duik met minder zicht vandaag maakte me wel duidelijk dat ik me nog niet ervaren genoeg acht om zomaar, zonder duikers die op deze plek meer ervaren zijn, met het hele gezin hier bij de Zeelandbrug te gaan duiken. Het navigeren bij stromingsduiken luistert nog wat nauwer dan anders, kom je in de stroming voorbij de plek terecht waar je het water uit wilt, dan heb je een uitdaging. Los daarvan is het een mooie duikstek en met de specialty achter de rug voel ik me safe genoeg om er met anderen samen te duiken.
Duikstek Zeelandbrug