Opleidingsduik 1 Specialty Stroming – Zeelandbrug

Dit bericht is deel 2 van 7 in de serie Duiken Zeeland oktober 2016

IMG_1489-5 Duik nr: 105
Locatie: Zeelandbrug
Tijd in / uit: 15:23 – 16:04
Flesdruk in / uit: 182 – 85 bar (fles: 12 liter, staal)
Diepte Max: 16,2 meter
Gewicht lood: 10 kg
Zicht: smilie2 smilie2 (6-7 meter)
Computer: Zoop
Temperatuur (lucht): 11°C
Temperatuur (bodem): 12°C
Omstandigheden:  Zout | Kant | Stroming
Instructeur: Eric Schipper
Buddy: Marit
Kleding: Aqualung 6,5 mm natpak met kap + 3 mm Bare thermosondershirt zonder mouw + 5 mm Bare handschoenen.

Ik zal in een aparte post nog wel even uitleggen waarom we op een specifiek tijdstip bij de Zeelandbrug moesten aankomen (en het water in gaan). Bij deze duik hadden we het bijna alsnog niet gehaald. Na de duik bij Het Koepeltje bleek namelijk dat mijn “eitje” met daarin de autosleutel volgelopen was. Dat is niet goed voor de batterij van de afstandsbediening. Die deed het dan ook niet. Op zich niet erg. Maar ook de elektronische startblokkering gaf een foutmelding. En dat is wel erg, want dan start de motor niet. Na het goed uitdrogen van de elektronica in de sleutelhouder wilde de auto gelukkig wél starten, maar met ongeveer 30 minuten rijtijd naar de Zeelandbrug werd alles tamelijk krap. Aankomen, opbouwen, omkleden en het water in.

Omdat het een opleidingsduik was hoorde ik eigenlijk geen camera mee het water in te nemen (zo hoorde ik achteraf). Ik wist dat (echt waar!) vooraf niet en had de compacte Canon S120 meegenomen. Achteraf was ik daar overigens heel blij om want het zicht was super en ondanks de beperkingen van de ingebouwde flitser (en het ontbreken van de diffuser) én het gegeven dat het een stromingsduik was (en we dus continue in beweging waren) heb ik een paar mooie foto’s kunnen maken waaronder eentje van een minuscuul harlekijnslakje (zie de foto hieronder). Dat was niet meer dan een blopje op een struikje onder water. Het slangachtige beestje hieronder is een zeenaald. de rare tentakelbeesten zijn brokkelsterren. En de heremietkreeften hier waren gigantisch!

Kortom, super duik!
Zwemmen in de stroming was overigens niet zo spannend, het is de planning die je even goed moet begrijpen, voor het overige was het niet anders dan stroming in bv Egypte. Maar goed dus om te leren.

IMG_1484-1 IMG_1493-6 IMG_1495-7 IMG_1510-13 IMG_1499-10