Gedaan: Duiken met Buddies Divecove Malta

Dit bericht is deel 8 van 9 in de serie Malta 2015

Malta 2015Tijdens de herfstvakantie van 2015 zijn we voor het eerst naar Malta geweest om te duiken. Zoals altijd bij een nieuwe locatie, betekende het ook zoeken naar een duikschool. En op Malta is het vooral dan een uitdaging om een keuze te maken uit het enorme aantal duikscholen dat het eiland rijk is.

We kwamen uiteindelijk uit bij Buddies Divecove in Bugibba. Als je de beschrijving van Bugibba leest dan begrijp je dat het niet het meest pittoreske deel van Malta is. En dat gold ook voor het appartement dat we geboekt hadden: Falcon Court. Het is een tamelijk basic appartement, schoon, en wat je nodig hebt is er, in een straat die niet uitblinkt voor wat betreft toeristische aantrekkelijkheid. Zo komen er elke nacht tussen 2 en 4 uur de nodige Britten door de straat die stomdronken hun hotel proberen te vinden en kan het voorkomen dat er om kwart over zes ’s ochtends een half uur lang een tankauto bij de overburen (een jeep-verhuur) voor de duur luidruchtig diesel staat te lossen of een gasflessen leverancier die al vroeg door de straat op komt en luid toeterend iedereen laat weten dat ze de lege fles moeten komen omruilen.
Buddies Divecove
Ook Buddies Divecove blinkt niet uit voor wat betreft de voorzieningen. Ze hebben een duidelijk te vinden pand, op 5 minuten lopen van ons appartement. De opslag is in een kleine kelder waar je ook de spullen spoelt. Met z’n vieren tegelijkertijd spoelen gaat bijna niet vanwege het gebrek aan ruimte. Wat dat betreft wel anders dan we bijvoorbeeld in Kreta gewend zijn.

Terwijl ik dit type weet ik dat dit dan wel moet lezen als een vreselijke duikvakantie. Maar toch was het tegendeel waar en heb ik een heerlijke duikvakantie gehad. Of ze beter zijn dan een van die andere 30+ PADI duikscholen die Malta rijk is, weet ik niet. Of we voor hetzelfde geld een beter appartement hadden kunnen vinden, weet ik ook niet.

Het appartement was schoon, het had wat we nodig hadden: een keuken voor het maken van ontbijt, een warme douche, wifi (met 2 tieners niet onbelangrijk en ook ik heb er gebruik van gemaakt om via Facebook al tussentijds foto’s te delen), bedden (hard, maar ik sliep er prima op). Er is geen airco, dus geen optie voor de zomer, maar als het buiten ’s nachts afkoelt naar 19 graden, prima te doen. Het appartement zorgt voor vervoer van en naar het vliegveld. Omdat Buddies Divecove het vervoer naar de duiklocaties regelde hadden we geen eigen auto nodig (was ook bijna niet te parkeren in de buurt). Voor de uitstapjes naar Mdina en Valetta gingen we met de bus, een traag maar goedkoop vervoermiddel op Malta. En het geeft je niet alleen een mooi kijkje op de omgeving maar mensjes kijken in de vaak overvolle bussen waarbij je toeristen en lokale bewoners gemakkelijk van elkaar kunt onderscheiden is absoluut de moeite waard (natuurlijk niet staren en zo!).

De gidsen van Buddies Divecove waarmee we gedoken hebben: Tom, Elka en George, zijn ervaren, vriendelijk, nemen alle tijd die je met z’n vieren nodig hebt om setjes op en weer af te bouwen, weten je veel over de omgeving en het eiland te vertellen, hebben duidelijk zeer veel oog voor veiligheid (belangrijk!), geven je kortom het gevoel dat je lekker op je gemak aan het duiken bent met de hele familie.  Daar komt bij dat ik in totaal 9 duiken (8 overdag + 1 nachtduik) gemaakt heb op slechts 3 verschillende locaties in Malta (2 x Char Lapsi, 2 x Um-El-Faroud, en 4 + 1 x Cirkewwa) en door de variatie in diepte en omgeving begon het me nog steeds niet te vervelen. Er zijn ook nog de nodige duikplekken en wrakken die we niet gezien hebben. Zo zijn we nog niet op een van de duikplekken op Comino of Cozo geweest (zijn vanwege de ferry ook extra kosten aan verbonden) en na deze week heb ik in ieder geval zoiets van “waarom zou ik dan de volgende keer de gok gaan wagen met een duikschool die ik nog niet ken?”.

Kortom, we hadden wat we nodig hadden, hebben lekker gedoken (zie ook de verschillende logberichten en de foto’s op Flickr), hebben mooie foto’s gemaakt, goed weer gehad (ondanks de incidentele regenbui gedurende de week), prima duikvakantie dus!