Valetta

Dit bericht is deel 7 van 9 in de serie Malta 2015

Valetta De andere stad die niet mag ontbreken tijdens “niet duikdagen” is uiteraard de huidige hoofdstad van Malta: Valetta.

We hadden heen de buslijn vanuit Bugibba genomen die langs de kust loopt. In die bus zie je vooral toeristen. Terug hadden we de bus die door het binnenland gaat. Die rit is nog wat langer, maar wel leuker omdat die bus ook gewoon gebruikt wordt door studenten en mensen die vast op Malta wonen en terug naar huis gaan vanuit hun werk. En omdat (bijna) iedereen heel goed Engels spreekt bestaat er zelfs de kans dat je met mensen aan de praat raakt. Zoals met twee dames, vriendinnen die elkaar van de bus kenden, de ene werkte in een ziekenhuis en kwam oorspronkelijk uit Brecon Beacons, een mooie streek in Zuid Wales, waar we uit ervaring van wisten dat het regelmatig kan regenen (ze moest hartelijk lachen om mijn vuistregel: hoe mooier de hanging baskets in het Verenigd Koninkrijk, hoe meer regen!). De andere mevrouw kwam oorspronkelijk uit Kenia en studeerde weer. Zij had ’s ochtends de bus om half 6 naar school omdat ze er anders niet op tijd zou zijn. Als je weet hoe klein Malta is, dan snap je dat dat op zich opmerkelijk is.
Beiden vonden fietsen of een brommer geen optie. Dat kwam heel erg overeen met de reactie van de man die ons op de eerste dag van het vliegveld naar ons appartement bracht. We hadden zitten praten over fietsen op Malta, hij vertelde me dat het als sport in het weekend meer en meer gedaan werd. Ik vroeg hem of het veilig was om te fietsen op Malta. Zijn antwoord: “That depends on how lucky you are” (!)

Maar goed, Valetta is duidelijk heel wat meer stad dan Bugibba of Mdina. Veel mensen die op hun paasbest er bij lopen. Niet zo gek natuurlijk gezien de banken en overheidsgebouwen in het centrum. Al met al goed voor een dagje wandelen, winkeltjes kijken en indien je wil een bezoek aan de St. John’s Co-Cathedral, een indrukwekkende, zwaar gerestaureerde kathedraal in de stad.
St. John's Co-Cathedral Valetta Valetta Valetta