Tacx training: Hill Repeats

Hill_Repeats_20-8-2014Tacx Real Life Training
Duur: 48:53
Afstand: 22,79 km
Hoogtewinst: 180 meter
Gemiddelde snelheid: 28,0 km/u
Gemiddelde trapfrequentie: 98 omwentelingen per minuut
Gemiddeld vermogen: 170 Watt
Gemiddelde hartslag: 145 slagen per minuut
Ondertussen gekeken naar: Eerste deel van Transcendence (2014)
Gereden met: de Gazelle Vuelta op een Tacx Fortius

Bekijk een uitgebreider overzicht op de Garmin website.

Een pittige training op de Tacx hoeft geen uren te duren. Dat bleek vandaag ook maar weer eens. Ik had gekozen voor het “Hill Repeats” traject. Daarbij begin je met een stukje vlak, dan een stukje klim (opgedeeld in kleinere stukjes met steeds toenemend stijgingspercentage), dan weer stukje vlak, gevolgd door stukje klim (met iets steilere stukjes klim) en zo door tot het einde.

De stukjes vlak geven je de mogelijkheid om te herstellen, maar je ziet hierboven dat het vermogen dat ik moest leveren (nou ja “moest”) tijdens de klimmen steeds wat hoger werd om de snelheid niet te ver terug te laten vallen.

Hill_Repeats_20-8-2014-2

Als je naar de snelheid kijkt, dan zie je dat er op het einde een enorme dip zit. Dat komt omdat je op de Tacx een nadeel hebt: je ziet de helling niet. Natuurlijk, je ziet een lijntje dat omhoog gaat, maar een traject van 200 meter met 6% stijging zie je niet. Zeker niet als even daarvoor een traject van 400 meter met 4,5% zat. En dus liep ik op het laatst tegen de muur aan. Mijn hartslag ging daar even door het dak en ik moest terugschakelen in tempo. Gelukkig duurde dat stukje maar even en tijdens het vlakke stuk naar de finish kon ik prima herstellen.

Meteen de uitdaging voor een volgende training: beter toewerken naar dat laatste stukje en zo beter mijn inspanningen en krachten verdelen over de training. Het was dus zeker niet de laatste keer dat ik deze training gebruikt heb.