Laat ik beginnen met de bronvermeldingen: Het recept dat ik hier ga toelichten komt niet van mezelf. Ik heb het gevonden bij Joke Boon die het op haar beurt weer van Karin van Dam heeft. Het idee om er banaan in te doen komt van Manon Zuurmond.
Om te beginnen de ingrediënten:
- 10 gram zout
- 10 gram droge gist
- 370 gram speltmeel
- 300 gram speltbloem
- 2 rijpe bananen
- 480 gram/ml handwarm water
Je ziet: geen eieren of boter.
En voor wie het nog niet wist: speltmeel en speltbloem is niet glutenvrij.
Ik heb het brood ook nu zonder vorm gebakken. Dat betekent dat het nogal plat blijft, maar omdat ik het brood niet als boterham eet, maar als extraatje met wat roomboter, maakt dat niet zo veel uit. Ik zal de volgende keer eens uitproberen hoe het werkt in een bakvorm.
Vooraf
Ik heb gemerkt dat het het prettigste werkt als je eerst alles even klaar zet. Dus eerst wegen en afmeten, dat werkt het prettigste door.
Snij de twee bananen in kleine stukjes.
Ze mogen nog wel kleiner dan dat ik gedaan heb, zeker als je liever alleen de smaak door het brood hebt, maar ik vind een stukje banaan proeven in het brood zelf ook heel lekker.
Weeg 10 gram zout af en 10 gram droge gist.
Ik heb de gist gekocht bij de molen hier in het dorp, letterlijk om de hoek. Ze verkopen hem daar in pakjes van 250 gram. Omdat je er steeds maar 10 gram van nodig hebt, heb ik hem in een goed af te sluiten potje gedaan.
Meet 480 gram handwarm water af.
Het oorspronkelijke recept had het over 490 gram, maar vanwege de banaan doe ik er iets minder in.
Weeg 370 gram speltmeel en 300 gram speltbloem af.
Normaal gebruik ik maar één kom voor de meel en bloem, voor de foto vandaag twee losse kommen.
Bereiden
Meng het water en het zout met een garde.
Als het goed is zie je niets meer van het zout.
Meng nu de gist en het zout/water mengsel met een garde.
Het is nu bruine smurrie
Meng nu de bloem en meel met een houten lepel.
Ik gebruik een zeef tegen het klonten.
Het restant van de meel (de velletjes) doe je er ook bij!
Goed doorroeren totdat alles gemengd is.
Voeg de banaan toe en roer ook die goed door.
Dek de bak af met een theedoek en laat het deeg nu minimaal 2 uur rijzen op een beetje warme plek.
Onder de verwarming bijvoorbeeld.
Bakken
Verwarm na 2 uur de oven voor op 230°C
Pak een bakplaat en leg er een vel bakpapier op.
Zo ziet het deeg er na 2 uur uit:
Het deeg is nu best plakkerig. Je kunt wat speltmeel op je handen doen en op het aanrecht zodat je wat gemakkelijker twee bollen kunt maken. Je hoeft het deeg niet meer te kneden!
Maak twee “ballen” (vormen die er ongeveer op lijken) op de bakplaat.
Bak de broden in 30 minuten gaar.
Je kunt als je wilt kijken of ze gaar zijn door er een satéprikker in te steken tegen het einde van de baktijd.
Het eindresultaat:
Je ziet dat de banaan hier en daar wat donker geworden is. Met kleinere stukjes, die goed aan de binnenkant blijven is de kans hier op kleiner.
Leg de broden op een rooster om af te koelen.
Laat ze niet op de plaat liggen, dan worden ze vochtig aan de onderkant.
De twee broden samen wegen ongeveer 1.200 gram.
Het brood is redelijk te houden. Je kunt het alvast snijden en dan in kleinere pakketjes in de vriezer stoppen. Dan blijft het wat langer vers.
Ik hoor het graag als je het recept ook probeert. Welke variaties vind jij lekker? Wat gooi jij er bij? Laat het even weten in de reacties hieronder!
[15-4-2014]
Twee varianten:
Je kunt de broden ook in een bakblik bakken. Een portie zoals hierboven beschreven past in 1 bakblik van 30 cm. Leg een stuk bakpapier in het blik, dan krijg je het brood er gemakkelijker uit.
Daarnaast kun je er ook (cashew-)noten en rozijnen in doen. Neem dan 100 gram cashewnoten, maak die klein. Neem ook 100 gram rozijnen, laat die even wellen in warm water.
Op de foto’s van het brood in de bakblikken hierboven zie je rechts het notenbrood met rozijnen.