Rondje Sint-Antonis – Uden


Bekijk een uitgebreider overzicht op de Garmin website
Totaal: 79,32 km totaal
Duur: 02:44:15
Gemiddeld: 29,0 km/uur (met autopause)
Gemiddelde trapfrequentie: 76 omwentelingen per minuut
Weer: 1,0°C-8,0°C, droog, al zag het er dreigend uit.
Omstandigheden: Het was harken in deel twee. Stevige wind, gevoelstemperatuur volgens Garmin -1°C (door de wind) en dat klopte ook wat mij betreft. Zeker toen het zonnetje weg was.
Gereden met: de  Ridley Fenix Classic

Oef. Dat vat vanochtend wel samen. Na de euforie van de twee tochten van vorig weekend, kwam de te verwachten relativering, het afzien en de pijn van de tocht een week later vandaag ijskoud binnen. Wat dat laatste betreft: ik wist van buienradar dat het niet warm was toen ik vanochtend om half 8 de deur uit ging. Ik had mijn lange fietsbroek aangedaan, toch iets warmer dan beenstukken. Maar bovenom gekozen voor shirt met korte mouwen, armstukken en windvanger. Ook had ik de dunne handschoenen met dichte vingers aan (in plaats van met open vingers) en had ik (omdat ik regen verwacht had) de hoezen over mijn schoenen heen gedaan. Het bleek allemaal toch nog te weinig, maar daar later meer over.
Doel van vandaag waren de 100 kilometer van de Schaijkse Lentetocht 2014. Ruim 100 omdat de tocht zelf 100 km lang was en ik het stukje naar Bakel heen en terug zou fietsen. Want volgens de site kon je daar ook opstappen. Helaas had ik niet helemaal goed opgezocht *waar* in Bakel de start was. Zo groot is dat dorp nou ook weer niet, maar hoewel ik wél voldoende pijlen voor de lokale boekenmarkt zag staan, kon ik zo snel niet ontdekken waar de start van de toertocht was. Nou was ik er ook ruim voor 8 uur, dus wist ik niet zeker of er al zo veel mensen op de been zouden zijn. Ik dacht “och dan ga ik gewoon maar in de richting van Schaijk en pik ik de tocht op”. Inschrijven kon immers ook daar nog. In De Mortel realiseerde ik me dat ik niet wist of ze het rondje linksom of rechtsom zouden rijden en achtte ik de kans om de route alsnog te vinden eigenlijk best wel klein. Je merkt, ik had dit niet uitgebreid doordacht. Dan maar zelf een rondje verzinnen. Moet ook kunnen met een Garmin op je stuur.
Ik ging “rechtsom”, De Mortel uit over het meest vreselijke fietspad dat je je kunt verzinnen (maar de weg was een racebaan dus ook niet echt handig). Na een tijdje realiseerde ik me dat het waarschijnlijk deels zo gemakkelijk liep omdat de wind vandaag uit het Zuid Westen kwam en ik richting het Oosten ging. Dus maar een meer Noordelijke en daarna Westelijke route opgezocht. Toen werd al snel duidelijk dat de wind vandaag inderdaad weer pittig was. Maar omdat de zon, die aan het begin van de dag nog lekker geschenen had, inmiddels achter de wolken verdwenen was, ging de temperatuur ook niet verder omhoog, maar juist omlaag. De Garmin geeft in zijn overzicht aan dat het op een bepaald moment toch nog even +8°C moet zijn geweest, ik het voelde meer als de -1°C die de website als gevoelstemperatuur aan gaf.

En dan blijkt dat hét aspect van alleen fietsen ook niet aan mij voorbij gaat op zo’n dag. Ik begon het koud te krijgen, begon meer dan genoeg te krijgen van die harde wind die er voor zorgde dat ik niet meer het lekkere tempo van het begin van de tocht aan kon houden. Kortom, ik zat er doorheen. En dan gaan stukken door het veld zoals bij Volkel waar je vol tegen de wind in draait dubbel zo zwaar voelen. Bij Uden daarom omgedraaid en richting Gemert koers gezet in plaats van eerst nog naar Veghel en de ruime lus van de vorige week. Ik wist namelijk dat de tocht naar het zuiden helemaal tegen de wind zou gaan. Intussen ook mijn regenjasje aangedaan in een poging het weer wat warmer te krijgen. Dat lukte voor mijn armen gelukkig wel, maar mijn bovenbenen schreeuwden het ouderwets uit. Ik heb me ook zitten afvragen of die twee keer Bodypump + één keer CXWORX afgelopen week, waarbij ik de eerste keer heftige spierpijn had, maar de tweede keer al niet meer, wellicht juist slecht geweest waren voor de souplesse van mijn benen voor het fietsen. Zou natuurlijk knudde zijn als beide trainingen elkaar tegen werken.
Maar het kan natuurlijk ook gewoon zijn dat het de kou was die zijn tol eiste. Ik hoop dan ook van harte dat de voorspellingen van 15°C-16°C volgend weekend kloppen. Anders fiets ik dan in mijn winteroutfit door de Limburgse heuvels tijdens de voorbereidingsclinic door Marc Lotz.

Om het dan toch positief af te sluiten: 😉
http://open.spotify.com/track/14ZZR92YmYIIVhOi6h0MOg

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
24 maart 2014 12:56

Rondje Sint-Antonis – Uden via @PeterMcAllister http://t.co/7PNGNLU9uC