Peak Performance Bouancy trainingen

PPB training Omdat we alle vier interesse hebben in het maken van foto’s en video’s onder water was het duidelijk dat het kunnen beheersen van ons drijfvermogen een belangrijke vaardigheid is. Daarom hebben we de tweede duikdag besteed aan de PADI Peak Performance Bouancy specialty, beter bekend als PPB.

De specialty bestaat uit een stukje theorie (niet moeilijk, een Amerikaanse toerist moet het immers ook kunnen leren), maar veel belangrijker ook een tweetal duiken. Voor ons ook nu weer in de baai bij Skinaria.

6-7-2013 PPB duik 1 6-7-2013 PPB duik 2
De oefeningen bestonden (weer) uit pivoteren, het zweven op één hoogte, het gecontroleerder dan eerst afdalen, het uitloden in het water etc.
Je zie aan de profielen van de duiken dat we de eerste duik na de oefeningen nog wat tijd hadden voor een rondje door de baai. Bij de tweede duik werd er een parkoers uitgezet met loodblokjes die je dan met je ademautomaat om moest stoten. Daarbij moest je steeds je hoogte aanpassen door middel van je ademhaling (omhoog = dieper inademen en wat lichter/langzamer uitademen etc.)


Ook hebben we de ‘modified frog kick’ (aangepaste kikkerslag) geoefend. Je ziet in het filmpje hierboven een demonstratie ervan in een zwembad. Met deze slag kun je je rustiger en gecontroleerder voortbewegen. Ook kun je bijvoorbeeld gemakkelijk sturen (om je as draaien) en hebben we geleerd hoe te remmen.

Natuurlijk zijn twee duiken niet genoeg om meteen alles helemaal onder de knie te krijgen, maar het was heel zinvol en het was goed om te oefenen.
Nog een bijkomend effect: dook ik vorig jaar op Kreta met 8kg lood, dit jaar was ik gestart met 6kg en na het uitloden bleek ik aan 4kg ook genoeg te hebben.