Tune-up + Fun duik Skinaria Beach

4-7-2013 Tune-up Skenaria Toen we vorig jaar voor het eerst waren gaan duiken op Kreta, wisten we het na afloop eigenlijk al meteen: hier zouden we nog een keer terug komen. Vorig jaar waren we namelijk met 2 duikers en 2 snorkelaars omdat onze jongste nog geen 10 jaar was. Dit jaar kwamen we terug met alle vier een PADI (junior) Open Water brevet op zak. Voor Marit en mijzelf was de laatste duik een jaar geleden (Kreta) geweest, dus wij moesten eerst een Tune-up doen in de baai bij Skinaria.

Zo’n Tune-up is verstandig, al was het niet echt alsof ik dacht “o jee, dat was ik allemaal vergeten”. Je moet vooraf een vragenlijst invullen (meerkeuze) die eigenlijk checkt of je de theorie nog kent, op het strand wordt je (nog) een keer uitgelegd hoe je je setje opbouwt en dan moet je in het water een aantal oefeningen uitvoeren: ademautomaat uit en weer in met eigen adem, uit en weer in met waterloosknop, uit – laten vallen – oppakken en in, masker half vol en weer leeg, masker helemaal vol en weer leeg, pivoteren en een techniek die niet bij PADI aangeleerd wordt: het gebruik van de dump valve die bij je achterwerk zit op het moment dat je ongewild omhoog gaat. Daarbij gooi je dan je hoofd naar beneden en je vinnen omhoog (waardoor die valve het hoogste punt wordt).
Geen probleem dus.

Hierboven zie je het duikprofiel van die eerste duik. Je ziet dat we eerst een tijd op ongeveer 2 meter diepte gezeten hebben voor het uitvoeren van de oefeningen en na afloop van de Tune-up nog tijd over hadden om een rondje door de baai te maken.

PPB training
Na een lunch bij de cafetaria aan het strand was het tijd voor de tweede duik. Nu een ‘gewone’ funduik, de verzamelnaam voor alle duiken die niet in het kader van een onderdeel van een opleiding etc. gepland worden.
4-7-2013 Skenaria duik 2
Hierboven zie je het diepteprofiel van deze duik. Net als bij de eerste duik was het buiten het water een graad of 30 met een stevige wind, onder water zo’n 22 graden. Geen tropisch water dus. Duiken deden we met een 5mm neopreen natpak met lange mouwen en armen, maar zonder kap of handschoenen.
Duiken Skinaria Beach
Het was cool om nu voor het eerst met het hele gezin te duiken! 🙂