Van KML naar Endomondo Event

Endomondo_eventToen ik bedacht dat het wellicht leuk was om een Endomondo Event aan te maken voor de langste afstand (200 km) van de Ronde van het Eindhovens Dagblad a.s. zondag, had ik niet verwacht dat het zoveel stappen zou omvatten. Reden te meer om die stappen even voor een volgende keer op een rij te zetten.

Waarom een Endomondo Event? Een event bij Endomondo is een (op dit moment) beetje omslachtige manier waarop je meerdere gebruikers die Endomondo gebruiken op hun smartphone in één overzicht kunt laten zien en waarbij je achteraf (als alles goed gaat) kunt zien hoe die deelnemers het ten opzichte van elkaar gedaan hebben. Dat blijkt niet altijd te werken, het idee is dat de deelnemer een workout start terwijl hij/zij dicht genoeg is in de buurt van de start van het Event (op basis van de coördinaten van die start) en blijkbaar moet de deelnemer ook minimaal de genoemde afstand van het Event afleggen. Hier kun je zien hoe dat werkte voor de Fietselfstedentocht van afgelopen maandag. Daar heb ik mijn eigen resultaten helaas om zeep geholpen door weliswaar minimaal de genoemde afstand af te leggen, maar de tracker te laat uit te zetten. Maar het idee is helder.

Óf er meer deelnemers/belangstellenden voor de 200 km van zondag zijn die ook van plan zijn Endomondo te gebruiken, weet ik niet. Maar als jij dat gaat doen, dan kun je je hier aanmelden.

De stappen dan even op een rij:

1 - KMZ on Google Maps
Het leek eenvoudig genoeg, de complete route staat online, maar dat blijkt niet één track te zijn, maar een samenstelsel van 4 tracks, die op de kaart weliswaar een mooi geheel vormen, maar dat niet zijn. Daar komt bij dat de enige download optie die ik had, naar KML was en daar kon ik in dit geval niets mee.

2 - KMZ to GPX
Daarom heb ik gebruik gemaakt van de online KML2GPX dienst om er een GPX-bestand van te maken.3 - GPX Editor 4 - GPX Editor
Nu had ik een GPX, maar een GPX met daarin losse tracks, ik moest één track hebben die daarbij ook nog eens in de juiste volgorde opgenomen was in het GPX-bestand. Met behulp van de gratis GPX editor kon ik dat realiseren. De GPX editor heeft een handige optie waarbij je bestaande tracks kunt opknippen. Hiermee kon ik de vier deeltracks zo knippen dat ik de tussenliggende lussen voor de kortere routes kon verwijderen. Daarna kon ik de overgebleven delen in de juiste volgorde zetten en dan samen exporteren naar een nieuw GPX-bestand.

5 - GPSies
Endomondo blijkt echter nog niets met die GPX te kunnen. Op een van hun eigen help pagina’s adviseren ze het bestand eerst via gpspies.com te converteren naar een GPX track.

6 - import as workout

Nou kunnen we de track eindelijk importeren in Endomondo. Niet meteen als event, maar als nieuwe workout. Bij de import kwam in mijn geval de track ergens in 2010 te staan. Daar moet je hem dus opzoeken.7 - Link to route
Als je de workout bekijkt, zie je boven de kaart een optie om hem aan een route te linken.8 - Link to new route9 - Name and save route
Kies voor het aanmaken van een nieuwe route en geef die route een naam.

10 - Remove Best Times 11 - Remove best times
Waar de informatie precies vandaan komt weet ik niet, maar de workout had blijkbaar ook fietsgegevens en Endomondo koppelt die aan de route alsof ik de tocht al gefietst heb. Dat is niet de bedoeling. Dus moet je op “Best Times” klikken (links) en kiezen voor het verwijderen van de best times.

12 - Create new event
Nu kunnen we eindelijk een event aanmaken.

13 - Select route
Bij het aanmaken van een event kun je kiezen voor het koppelen van een route. Kies de route die je net aangemaakt hebt.

14 - invite friends
Bijna klaar, je kunt er voor kiezen om je vrienden te spammen met het nieuwe event.

15 - event created
En klaar is je event. Je bent zelf al ingeschreven, als het een publiek event is komt het automatisch in het Endomondo overzicht van events en kunnen anderen zich er voor aanmelden.

Het kost even een paar stappen, maar dan heb je toch je event.

16 - delete temp workout

Tot slot kun je de tijdelijke workout verwijderen, die heb je niet meer nodig.

Je ziet hierboven de kaart met live de aangemelde deelnemers. Als ik zondag de tracker aanzet zie je hier ook live mijn locatie (mits ik het tracken in het buitenland werkend krijg want een groot deel van de route gaat door België). Omdat het scherm wat breed is kun je het event ook hier bekijken.

[Update 23-5-2013] Helaas, de 200km gaat a.s. zondag niet door. Het werk in dit bericht was dus wat dat betreft voor niets. Helemaal voor niets was het natuurlijk niet omdat ik nu weet hoe e.e.a. werkt.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

Het kost even wat werk, maar het kan: van online KML track naar Endomondo Event http://t.co/Flfb79Qz3c @Endomondo @rondevanheted