GPS4Sport: GPS + Video + Google Earth

Via het Google Earth blog kwam ik bij een mooie online dienst voor het samenbrengen van GPS-data en videobeelden van (bijvoorbeeld) je fietstochten: GPS4Sport.com.

Het doet een beetje hetzelfde als Dashware, maar dan online, gratis én op basis van Google Earth. Je kunt waarschijnlijk het beste even een voorbeeld bekijken om een idee te krijgen van de werking.

Het werkt op zich eenvoudig genoeg: je moet eerst een account aanmaken, dan een TCX of GPX-bestand uploaden en dan verwijs je naar een video die je op YouTube gezet moet hebben. Het enige wat je daarnaast nog kunt doen is aangeven wat het tijdverschil is tussen de start van de track en de start van de video zodat beiden synchroon lopen.
Ik heb het getest met de video van mijn rondje in het Bikkeltjesbos van een paar weken geleden.  Dat ging niet meteen probleemloos.

Het eerste waar ik tegenaan liep was dat bij een GPX-bestand de hartslag-data en cadans-data niet weergegeven worden. Dat is op te lossen door een TCX-bestand te uploaden. Maar dat moet je wel even weten.

Daarnaast had ik problemen met het synchroniseren van de track en de video. Er is een flink stuk van de route (van bij mij thuis tot aan het Bikkeltjesbos) waarvan wel een track opgenomen is, maar waarvan de video niet op YouTube staat (was minder interessant). Je kunt de video wel op een bepaald moment laten beginnen, maar die optie was wat moeilijker te vinden.

Daar komt dan echter bij dat de track altijd bij het begin begint af te spelen. In mijn geval zou hij dan eerst het stuk vanaf thuis moeten doorlopen voordat de video getoond wordt. De kijker kan wel doorskippen, maar moet dan wel weten tot waar.

In Dashware had ik dat stukje van de track er af geknipt, idem voor het eindstuk van de route. Dat gaat daar heel eenvoudig. Hier heb ik het handmatig gedaan door de TCX te openen in Notepad++ en daar de XML weg te gooien van het eerste en laatste stuk. Het resultaat is dan een stuk netter.

Conclusie
Het is even uitzoeken, maar dan werkt de site best netjes. Als je geen geld wilt uitgeven aan Dashware, dan kun je hier een mooi resultaat realiseren. En zelfs als je al een video met Dashware gemaakt hebt, dan voegt het een extra weergave toe.

De site kan (uiteraard?) een aantal dingen niet die Dashware wel kan. Zo worden temperatuur en hellingspercentage niet weergegeven. Van temperatuur weet ik dat die niet in het TCX-bestand zit (Dashware leest rechtstreeks het .LIT bestand van mijn Garmin), dus dat is logisch. Hellingspercentage is uit te rekenen op basis van de coördinaten.
Dashware heeft daarnaast als voordeel dat je één videobestand kunt maken dat je daarna dan ook weer zou kunnen bijsnijden naar bijvoorbeeld een korte samenvatting van de rit. Dat kan hier niet.
Maar ja, deze is helemaal gratis en dat is Dashware weer niet.

Mooie toevoeging dus.