Tips voor het kopen van een racefiets

Kijk, dat is nog eens informatie op het juiste moment. Morgen start in Utrecht de BikeMotion Benelux beurs. En omdat ik voor het volgende wegseizoen op zoek ben naar een nieuwe racefiets, wil ik daar zaterdag ook langs gaan om bij een aantal leveranciers een beeld te krijgen van het aanbod.

Maar, hoewel ik afgelopen week al geprobeerd heb vooraf wat informatie te verzamelen, blijft het toch iets waar ik heel weinig verstand van heb.
Daarom komt het filmpje van de NTFU, dat je hierboven kunt zien, heel erg op het juiste moment. Bike Fitter Jan Glorie, die ook op de beurs aanwezig zal zijn, legt in begrijpelijke taal uit waar je op moet letten bij het aanschaffen van een racefiets.
Opvallend vond ik wel dat hij minder belang hecht aan de kwaliteit van de groep en meer aan de kwaliteit van de ketting en cassette (naast frame, zadel, wielen) waarbij je dan iets zou kunnen bezuinigen op de groep.

Wat kan ik nu met deze informatie? Ik weet nog steeds niet *alles*. Zo weet ik nog niet hoe ik dan de kwaliteit van een frame moet inschatten, maar ik begrijp wel dat het aan te raden is om een meting van je bekken uit te laten voeren om het juiste zadel te kunnen aanschaffen (en dat is blijkbaar vaak niet het zadel dat meegeleverd wordt). Ook gebruik ik nu gewone SPD-pedalen terwijl Jan een duidelijk pleidooi voert voor een wegpedaal (ik neem aan SPD-SL). En dat de hoogte van een velg van invloed is op het rijcomfort wist ik ook niet.

Kortom, toch heel wat bijgeleerd in minder dan 8 minuten.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
12 oktober 2012 07:19

RT @Koene_Rem: Tips voor het kopen van een racefiets http://t.co/1nAID9H2 via @PeterMcAllister #HeelErgHandig

trackback
7 december 2012 23:11

@PeterMcAllister In filmpje waarover je schreef http://t.co/mrdmsHzB komt dit ook aan de orde. Is m.i.best iets om rekening mee te houden.