Zuiderzee Klassieker 2012

Bekijk een uitgebreider overzicht op de Garmin website
Totaal: 229 km totaal
Duur: 08:51:27
Gemiddeld: 25,8 km/uur (met autopause)
Gemiddelde trapfrequentie: 82 omwentelingen per minuut
Gemiddelde hartslag: 148 slagen per minuut
Weer: 8°C-26°C, 5 druppels neerslag
Omstandigheden: Er stond een pittige wind, maar het was schitterend weer.
Gereden met: de Gazelle Vuelta

Het was een schitterende dag vandaag. Het had er heel dreigend uitgezien op buienradar. Vannacht om een uur of 5 had het nog flink geregend, de straten waren nat toen ik naar de start reed om half 7 (na een vroeg ontbijt op de kamer) en het was fris en winderig bij de start. Ik had vandaag twee startnummers op mijn fiets hangen: mijn eigen nummer 9 en het nummer 63 van Koos Beeres die eigenlijk zelf zou meefietsen, maar dat vanwege darmkanker niet meer kan. Ook Marcel Waggendorff, zou voor Koos meefietsen.

We gingen lekker van start, eigenlijk ging het best wel hard, we hebben de grootste groep gewoon laten gaan en kwam in het wiel van Tamara en Tjeerd, die elkaar ook nog niet kenden voor vandaag. We bleken een redelijk gelijke snelheid te hebben en gingen dus als groepje verder.

Hoewel het droog bleef (op een paar verdwaalde druppels na tijdens dat eerste stuk), stond er wel een straffe wind vanuit het Noorden. Die hadden we vanaf Monnickendam tot aan Hoorn redelijk pittig van voren. Toen bleek ook nog dat de eerste pauzeplek niet op 75km lag maar pas dik 10km later. Op dat moment al bleek dat het tempo, de wind en de tocht voor Marcel pittig waren. Geen goed teken als je er in totaal denkt 220km te moeten gaan maken.

Onze hoop was een beetje gevestigd op het traject over de Houtribdijk. Daar hadden we namelijk de wind in de rug en mogelijk zou Marcel zo kunnen herstellen. Maar op het perfecte fietspad liepen de snelheden ook al weer snel op tot boven de 30km per uur en Marcel kreeg het steeds zwaarder. Toch ging hij ook na de stop in Lelystad op 131km weer met ons mee. Verder ging het, naar Swifterband waar de vriend van Tamara zich bij ons aansloot om een stuk mee te fietsen. Hij heeft nog  meegeholpen om Marcel uit de wind te houden, maar op een gegeven moment moesten we besluiten dat Marcel en ik met zijn tweeën verder zouden fietsen en dat de anderen (ook) in hun eigen tempo verder zouden gaan. De lange rechte wegen in de polder en het feit dat we toen weer de wind een aantal keren flink op kop hadden, maakte het voor Marcel onmogelijk om het tempo van Tamara en Tjeerd te volgen.

Op dat moment gaf niemand echt heel veel voor de kansen van Marcel. Ik maakte me zelfs een beetje zorgen over hem, stoppen was immers minder erg dan ter plekke omvallen.
Maar hij gaf niet op, en wij gingen door. Niet snel, maar wel gestaag.
Bij de laatste officiële pauzeplek stond er alleen nog een bord dat daar de pauzeplek was, maar geen verzorgers met drinken en/of eten. Gelukkig hadden we genoeg eten bij ons en bij het restaurant konden we de bidons nog een keer bijvullen voor het laatste stuk.

Uiteindelijk kwamen we om 1 minuut over 6 aan bij de finish. We waren om half 8 vertrokken en hadden er dus 10 en een half uur over gedaan, waarvan we bijna 9 uur gefietst hebben. Onze gemiddelde fietssnelheid, die gedurende de dag op bijna 27km/uur gelegen had, was uiteindelijk 25,8km/uur.

(c) 2012 Leila El Mernikh

We kwamen als allerlaatste binnen. Maar ik zei het al in het begin: het was een schitterende dag. Heel veel respect voor het doorzettingsvermogen van Marcel. Hij had het zeker niet gemakkelijk, zag het regelmatig helemaal niet meer zitten, maar ging toch door. We wisten allebei waarvoor we de tocht reden en dat zal zeker geholpen hebben.

En natuurlijk ook helemaal top waren alle aanmoedigingen en berichtjes via Facebook, Twitter en SMS. Leuk was ook dat Tamara, haar vriend (sorry, ben zijn naam vergeten) en haar ouders, die haar en ons de hele dag gevolg hadden (via de GPS-tracker die ik bij me had) , op ons waren blijven wachten bij de finish. Dank!

Inmiddels heb ik lekker gegeten, een heerlijke hete douche gehad en ga ik proberen goed bij te slapen voor morgen. Dan staat immers de Spinning Marathon op het programma. Afgaande op mijn benen moet dat wel gaan lukken. Ze voelen uiteraard een beetje stijfjes op het moment, maar er zijn geen pezen of spieren die protesteren of die tekenen vertonen van overbelasting.

p.s. het totaalbedrag kwam vandaag uit op €136.985,- ten behoeve van de Maag Lever en Darmstichting

Voor Helma en Koos!

[update] Ook de Spinningmarathon is achter de rug. Hij ging heel lekker. Het was dus een heerlijk weekend. 🙂

[update 1-10-2012] Koos is afgelopen nacht overleden. Rust zacht Koos.

[update 15-10-2012] Ook Helma is overleden aan de gevolgen van darmkanker. We zullen je missen! 🙁

Deel dit bericht:

12 gedachten over “Zuiderzee Klassieker 2012”

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.

Op deze website wordt gebruik gemaakt van tools die kleine bestanden (cookies) op je computer opslaan. Cookies zijn veilig en worden gebruikt de site goed te laten werken en om (anonieme) gebruiksrapportages te maken (technische cookies). Andere cookies, zoals van YouTube of Addthis kun je naar wens uitschakelen, maar dan werkt die functionaliteit (uiteraard) ook niet. Je kunt via dit voorkeurvenster schakelen tussen je keuze. Lees meer over het privacybeleid van dit weblog