Omloop Math Salden – de video’s


Grotere kaart weergeven

Het heeft even geduurd, maar dat kwam voornamelijk omdat het uploaden van 1,5 uur video in HD-kwaliteit met een 1Mbit/sec internetverbinding nogal lang duurt. Mijn computer is er ruim 2 dagen mee bezig geweest. En dan vind ik het nog heel positief dat de uploads via de browser niet ergens onderweg afgebroken zijn.

Ik had afgelopen zondag voor het eerste de GoPro HD Hero 2 bij me tijdens een toertocht. Toch voor op het stuur, er blijkt namelijk een klein stukje te zijn waar geen tape etc. zit en daar past de bikemount wél. Ik heb in ieder geval bij de heftigste beklimmingen (die werden netjes door Guido aangekondigd) gefilmd en ook op een groot aantal andere momenten. In totaal 17 clips met een totale lengte van 1 uur en 37 minuten. Individuele clips zijn soms een paar minuten lang, de langste is ruim 16 minuten aan één stuk.

Een paar conclusies:

  • Ik moet er voor zorgen dat de GoPro beter vast zit. Helaas zat de schroef waar het om ging erg strak onder het kastje van de GoPro en was aandraaien tijdens het fietsen zelf daarom geen optie. Ik dacht eerst ook dat het tussendoor kunnen neerklappen van de GoPro handig zou zijn. Maar beter is gewoon heel strak vast zetten en vast laten zitten. Dan klapt hij tijdens heftige afdalingen tenminste niet naar beneden.
  • Video op 1920×1080 kwaliteit ziet er prima uit, maar is ook beestachtig groot. Bewerken van 1,5 uur video gaat dan al snel veel te veel tijd kosten. Opnemen op 720p is dan eigenlijk ook genoeg.
  • Na die 1,5 uur filmpjes maken (+ nog wat incidentele foto’s en clipjes die niet de moeite waren om online te zetten) was de accu leeg. Ik heb het extra accupack waarmee je nog een keer 1,5 uur extra kunt filmpje. Was zondag handig geweest dan had ik de aankomst in Limbricht kunnen filmen.
  • Vaak, meestal, heb ik een klim er helemaal op staan, een aantal keren heb ik dat niet gedaan. Dat is niet handig. Het is achteraf (vind ik zelf) veel leuker om een klim in zijn geheel te zien, dan krijg je tenminste een beeld van alles wat er tijdens zo’n klim gebeurde.
  • Ook afdalingen zijn de moeite waard, maar net als bij een klim helpt het dan als je weet of je aan een heftige afdaling begint of een kleintje. Kwestie van de route kennen.
  • Het is fijn dat ik achter Guido van Dijk  aan mocht fietsen. Zo zie je toch steeds (meestal) een wielrenner in beeld. Ik denk dat de beelden van alleen de weg over het algemeen een stuk minder interessant zijn.
  • Ik vind de video’s zelf leuk om terug te zien, het geeft me de mogelijkheid om de tocht nogmaals opnieuw te beleven. Ik kan me voorstellen dat ze voor anderen minder interessant zijn.
Het was voor mij al snel duidelijk dat ik geen uren werk wilde gaan besteden aan het bewerken van de video’s. Het was op YouTube niet goed mogelijk om de video’s op een kaart te zetten, dus heb ik het omgedraaid.


Ik heb de video’s op YouTube als ‘verborgen’ gezet. Dat betekent dat ze niet mijn lijst met video’s ‘vervuilen’. Daarna heb ik een KML-bestand gemaakt waarbij ik op basis van de GPS-data die ik afzonderlijk getrackt heb en de datum/tijd van de individuele filmpjes de coördinaten van de filmpjes vastgesteld heb.
Elk filmpje heeft zijn eigen Placemark, terijl de getrackte route ook wordt weergegeven. Als je de grotere versie van de kaart bekijkt, dan zie je dat daar de beklimmingen ook netjes in een lijst naast de kaart getoond worden.
De marker staat op de plek waar het filmpje ongeveer begint (GPS-tracker en GoPro liepen niet op de seconde gelijk), het kan zijn dat de beklimming pas enkele minuten later start en dus ook verder op op de kaart. Waar beschikbaar heb ik informatie over de klim toegevoegd aan de placemark.

Ook dit kost wel het nodige werk, maar viel eigenlijk nog wel mee. Voor mijzelf is het hiermee een archief geworden van een aantal beklimmingen in Zuid Limburg. De volgende keer dat ik een route fiets waar bijvoorbeeld De Dode Man in zit, dan weer ik waar ik even moet kijken.

Je kunt de video’s individueel starten via de kaart, maar ik heb ze ook in een YouTube playlist gezet. Hieronder kun je ze alle zeventien achter elkaar laten afspelen.

Ik weet nog niet helemaal wat het tikken/kraken is dat je hoort in de video’s. Het zou mijn stuur kunnen zijn. Of ik me daar zorgen over moet maken weet ik niet zeker.

De icoontjes op de kaart komen van http://mapicons.nicolasmollet.com/ Die kun je gratis gebruiken, mits met bronvermelding en zelf aanpassen in de door jou gewenste kleur. De site heeft nog veel meer icoontjes beschikbaar.