Zeeland – Den Osse Nieuwe Kerkweg

Duik nr: 290
Locatie: Den Osse Nieuwe Kerkweg
Tijd in / uit: 12:35 – 13:21
Flesdruk in / uit: 190 – 90 bar (fles: 10 liter, staal)
Diepte Max: 9,5 meter
Diepte Gem: 4,5 meter
Gewicht lood: 10 kg + 2kg
Zicht: smilie2 (2-3 meter)
Computer: Zoop
Temperatuur (lucht): 20°C
Temperatuur (bodem): 18°C
Omstandigheden:  Zout | Kant
Buddies: Marit, Niek, Josine, Adrian
Kleding: Bare Sport S-Flex 7mm + overpak met kap, 3 mm handschoenen.

Duik nr: 291
Locatie: Den Osse Nieuwe Kerkweg
Tijd in / uit: 15:52 – 16:28
Flesdruk in / uit: 170 – 100 bar (fles: 10 liter, staal)
Diepte Max: 8,2 meter
Diepte Gem: 4,6 meter
Gewicht lood: 10 kg
Zicht: smilie2 (2-3 meter)
Computer: Zoop
Temperatuur (lucht): 20°C
Temperatuur (bodem): 18°C
Omstandigheden:  Zout | Kant
Buddy: Marit, Niek, Josine, Ardian
Kleding: Bare Sport S-Flex 7mm zónder overpak met kap, 3 mm handschoenen.

Nadat we zo vaak met Ardian in Plakias gedoken hadden wilden we ook een keer samen richting Zeeland. Zaterdagochtend ging het dus al vroeg richting Zeeland. Eerst even bij Brabant & Sealand Diving in Port Zélande langs om de huurspullen op te halen. Omdat we zelden in Nederland duiken hebben we geen eigen lood en geen eigen duikflessen. Daarna door naar Den Osse Nieuwe Kerkweg.
We hebben gisteren vastgesteld dat het daadwerkelijk mogelijk is om 5 volwassenen én voor 5 personen duikspullen (masker, vinnen, trimvest, ademautomaten, pakken, handschoenen, schoentjes, kleding, lood, duikfles) in een Berlingo te krijgen. Als we een keer een weekend in Zeeland willen blijven dan hebben we een dakkoffer nodig, want er past geen tandenborstel meer bij.

Ondanks dat het weer minder mooi was dan voorspeld (er viel wat regen ’s ochtends, in de middag was er gelukkig meer zon) en er stevige golven op het water stonden, stonden we zeker niet alleen op de parkeerplaats bij Den Osse.

Nadat we eerst even de duikstek bekeken hadden, rustig onze setjes opgebouwd hadden, gingen we het water in voor de eerste duik. De start daarvan ging niet zoals ik me dat voorgesteld had: er liep geen water in mijn pak, de lucht ging er ook niet uit en dat is bij een natpak toch wel onhandig. Ik kwam simpelweg niet onderwater. Na het toevoegen van wat extra gewicht, gingen we dan eindelijk naar onder voor een rondje langs de linkerkant van de duikstek.

Waar je in de Middellandse Zee zonder problemen met een grote groep samen kunt duiken, is dat in Nederland wat meer een uitdaging. Het zicht was namelijk een meter of 2-3 (en niet 20-30 zoals bij Kreta) en dan moet je wat strakker op elkaar letten.
Bij Den Osse kom je garnaaltjes, krabben, kreeften, zeedruifjes, oorkwallen en ander klein grut tegen. We hadden één camera bij ons, de Olympus Tough TG-6 en PT-059 onderwaterhuis. Niek was de fotograaf.

Na de lunch hebben we de oude winterdijk naar rechts gevolgd tot aan de reef balls. Daarna alles weer de auto in en loggen en eten in het restaurant OASIS bij camping Den Osse waar Sealand Diving ook aanwezig is.

Conclusie na gisteren is wat mij betreft weer dat je in Nederland best mooie duiken kunt maken. Navigeren is op plekken zoals Nieuwe Kerkweg best te doen. Het diepteprofiel is helder, de oude winterdijk is een goed navigatiemiddel onderwater. Maar op andere duikstekken wil je toch eigenlijk wel iemand bij je hebben die wat meer ervaring op een duikstek heeft. Dat kan overigens ook via Brabant & Sealand Diving, dan krijg je een gids mee, maar dan dus bij voorkeur 1 gids per 2 duikers.
En al met al inspireert een plek als Nieuwe Kerkweg me heel wat meer dan bv Boschmolenplas, al is dat weer een plek waar je gemakkelijker kunt oefenen met navigeren aangezien de ligging van de verschillende objecten precies is aangegeven.