Zijn fietstrainers echt zo moeilijk te produceren?

Ik weet dat het hier al een tijdje stil is. Wees gerust, want hoewel we dit jaar helaas niet naar Egypte konden in de meivakantie (en dus ook geen duiklogs om te plaatsen) ben ik wel nog gewoon actief geweest in de sportschool (zolang dat kon) en daarna indoors, op mijn oude vertrouwde Tacx Fortius. Superblij dat ik indertijd van mijn gewone laptop overgeschakeld ben naar het gebruik van een Windows 8 image binnen Parallels op een Mac Mini. Want het is niet meer mogelijk om de benodigde software online te registreren en die Windows image (en backup) is voor nu voor mij de enige manier om het apparaat aan de praat te houden. Ik ben aan het wachten op een setjes ANT+ dongles om daarna te kijken of ook de beschikbare opties om hem zo toch aan bv Swift te koppelen werkt, maar voor nu werkt het (als de overige hardware het blijft doen, maar daarover een andere keer meer).

En natuurlijk heb ik ook wel gekeken naar alternatieven, wellicht is het na 8 jaar tijd om deze fietstrainer af te schrijven en iets nieuws aan te schaffen?
Daar zaten maar twee problemen aan: ten eerste was de Fortius geen goedkope fietstrainer. Hij kostte indertijd ruim 600 euro (incl het VR stuurframe). Dat komt vanwege de motor die het apparaat heeft. Indertijd waren er sowieso nog geen “direct drive” apparaten (voor de consumentenmarkt in ieder geval) en deze trainer had/heeft de mogelijkheid om ook redelijk stijl bergop te gaan. Al haalde ik de gespecificeerde +20% nooit omdat boven de 14% mijn band toch echt begon te slippen (en ik sowieso moeite had met trappen).

Hoe dan ook, apparaten met vergelijkbare specificaties hebben ook nu nog een vergelijkbare prijs. Maar zelfs al zou ik dat er voor overhebben: ze zijn sinds de start van de COVID-19 perikelen simpelweg niet meer te krijgen online.

Ja, de screenshot is van Coolblue, niet de meest logische winkel voor een fietstrainer wellicht, maar ook Futurumshop, Mantel, de Decathlon (ja, die verkopen ook Tacx!), maakt niet uit, ik kan online geen enkele shop vinden die ze op voorraad heeft. Ja, soms de hele lichte modellen, rollerbankje hier en daar, maar een Tacx Flux 2 Smart T2980 of een Wahoo KICKR Core? Ik zie ze nergens. Niet online en niet offline.  En dat verbaast me. Ik snapte dat 2-3 weken geleden nog wel, toen waren ze niet aan te slepen. Maar bij geen van de bedrijven zelf vind ik online berichten in de trant van “we kunnen ze niet aanslepen”, “onze fabrieken liggen stil” of “een nieuwe zending komt er aan”. Niets, stilte.

Nou  ja, dan nog maar even op de Tacx. De logs daarvan staan voor het moment nog alleen op Strava. Ik ben bezig met een handigere manier om ze dan ook hier te kunnen plaatsen, maar dat is meer een side-project. Omdat ik ook thuiswerk op het moment zit ik overdag al meer dan genoeg achter een beeldscherm, dus dat soort extra projectjes gaan wat langzamer op het moment. Maar ik ben er dus nog gewoon.