Abu Ramada South + El Arouk Edmin + Belina (wrakje)

Dit bericht is deel 8 van 10 in de serie Hurghada 2018

Duik nr: 171
Locatie: Abu Ramada South
Tijd in / uit: 10:13 – 11:20
Flesdruk in / uit: 200 – 70 bar (fles: 12 liter, aluminium)
Diepte Max: 21,6 meter
Gewicht lood: 8+2 kg
Zicht: 3 smilies
Computer: Zoop
Temperatuur (lucht): 30°C
Temperatuur (bodem): 23°C
Omstandigheden:  Zout |  Boot  
Gids: Penille
Buddy: Marit + Josine + Niek

Duik nr: 172
Locatie: El Arouk Edmin
Tijd in / uit: 13:25 – 14:29
Flesdruk in / uit: 200 – 100 bar (fles: 12 liter, aluminium)
Diepte Max: 10,4 meter
Gewicht lood: 8+2 kg
Zicht: 2 smilies
Computer: Zoop
Temperatuur (lucht): 32°C
Temperatuur (bodem): 23°C
Omstandigheden:  Zout |  Boot
Gids: Penille
Buddy: Marit + Josine + Niek

Duik nr: 173
Locatie: Belina
Tijd in / uit: 15:52 – 16:54
Flesdruk in / uit: 200 – 100 bar (fles: 12 liter, aluminium)
Diepte Max: 8,8 meter
Gewicht lood: 8+2 kg
Zicht: 2 smilies
Computer: Zoop
Temperatuur (lucht): 32°C
Temperatuur (bodem): 23°C
Omstandigheden:  Zout |  Boot
Buddy: Josine + Niek

De laatste dag van april en de voorlaatste duikdag. Vandaag voor het eerst met Penille, een kersverse divemaster, die het na gisteren achter ons aangezwommen te hebben toen Willy de groep nog gidste wel aandurfde om ons vandaag (en morgen) op sleeptouw te nemen.
De eerste duik was een bezoek aan een oude bekende, de huis Napoleonvis van Abu Ramada South. De vis is (helaas) gevoerd met rauwe eieren en hij ziet duikers dan ook als iets waar hij eten kan krijgen. We waren hier niet de enige duikers en aan het einde van het rondje werd het dan ook een complete chaos onder water met vooral veel onervaren duikers die achter hun gids aan zwommen, door gidsen door het water gesleurd werden en in het algemeen geen idee hadden wat duiken nou eigenlijk is. Tja.

Voor wat betreft de tweede duik had ik het gevoel dat onze gidsen het zekere voor het onzekere genomen hadden. We hadden vandaag op de boot namelijk ook de nodige minder ervaren duikers. En Er Arouk Edmin is zo’n plek waar je niet (bijna niet) dieper kunt dan 10 meter, er van stroming geen sprake is en waar veel luie vissen zitten die zit uitstekend op de foto laten zetten.
Wel jammer dat we geen tijd hadden om de lucht ook op te maken. We moesten na 1 uur weer terug de boot op (met 100 bar over) omdat we anders niet op tijd op de derde duikstek van de dag, het wrakje De Belina, zouden zijn.
De Belina maakt meteen zichtbaar of je een duiker bent met ervaring in Nederland. Heb je dat wel (of heb je al vaker op de Belina gedoken), dan weet je dat je dicht bij de grond of dicht bij de wand van het wrakje moet zijn om iets te kunnen zien. Sowieso weet je dan ook dat een lamp wel handig is. Want het zicht is er ‘slecht’ (vergelijkbaar met in de Grevelingen). Wij hebben er een prima duik gehad, braaf na een uur afgerond ook nu met 100 bar in de tank. De meest bijzondere verschijning was wat mij betreft de Gemarmerde Garnaal die je hierboven ziet. Hij zat aan de zijkant van een onderdeel van het sloepje, verstopt achter een zee-egel. Jon Hewitt had hem gevonden, zag mij voorbij zwemmen en wees hem aan. De foto is gemaakt met de S120 (dus niet met de grotere G16) zónder flits. Dat ging ook niet omdat de accu van de Canon S120 niet zo heel goed is en eigenlijk geen 3 duiken aan kan. Hij had echter nog genoeg capaciteit om foto’s te maken, bijlichten met mijn lamp bleek daarbij voldoende te zijn.
Wij kwamen dus heel tevreden weer boven. Nog 1 duikdagje te gaan.

Foto’s vandaag door Josine, Pierre, Marit en Niek.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
5 mei 2018 15:51

Abu Ramada South + El Arouk Edmin + Belina (wrakje) https://t.co/xW8jyZnsea https://t.co/iAJEFImLSi