Gedaan: duikvakantie Bonaire en Curaçao

Dit bericht is deel 17 van 17 in de serie Duiken Bonaire en Curacao 2017

Daar is hij dan, de afsluitende blogpost voor onze vakantie naar Bonaire en Curaçao. De “hoe is het bevallen” samenvatting, wat zou ik anders / zeker hetzelfde doen vragen…

Laat ik beginnen met dit: het waren drie intensieve weken. We hebben 31 duiken gemaakt verspreid over 15 dagen. Dat was best pittig omdat het zelfstandig kantduiken betekent dat je heel wat met duikflessen en duikspullen aan het sjouwen bent. Op Bonaire doken we met Nitrox (was een gratis upgrade) dus betekende het ophalen van flessen ook steeds het stuk voor stuk analyseren van de hoeveelheid zuurstof in de fles.
Het was ook intensief omdat zelfstandig kantduiken maken op plekken waar we nog nooit eerder geweest waren zonder dat er iemand bij was die er al ooit gedoken had en waar je dan blind achteraan kon zwemmen best spannend is. Nou lijkt me Bonaire zo ongeveer de beste plek om daar meer ervaring mee op te doen. Koop vooraf (of op het eiland de Duikgids Bonaire, die heeft niet *alle* duikstekken, maar meer dan genoeg om 2 weken zoet mee te zijn. Enige kritiekpunt met betrekking tot de gids is wellicht dat de beschrijven van wat je er mogelijk qua dieren tegen kunt komen echt gewoon verzonnen lijkt, maar zaken als layout van de duikstek, kans op stroming etc. zijn heel handig ter voorbereiding van een duik.
Neem ook een kompas mee. Ja, het zicht is prima, maar de kans dat je niet meer weet welke je kant je op aan het zwemmen bent op een zandvlakte is altijd aanwezig en het is ook daar een prima hulpmiddel.
En ja, een 5 mm natpak (full) is te warm voor Bonaire / Curaçao. Niet persé voor in het water, daar vond ik het best lekker, zeker als de duik 60-70 minuten duurde. Maar als je een trap af moet lopen naar je duikstek met je volledige setje op (dikker pak = meer lood) dan warm je snel op. Ik heb het kopen van een shorty overwogen, vind zelf bedekte armen/benen ook wel zo fijn, maar als we terug gaan, dan met een dunner pak.

De rest van dit bericht wil ik doen in de vorm van een aantal “of/versus” vragen:

Bonaire of Curaçao?
Ons oorspronkelijke plan was om op Bonaire te gaan duiken. Omdat we ook mensen kennen op Curaçao hebben we een week duiken op Curaçao aan onze vakantie geplakt. Dat was even omschakelen. Wil je veel kantduiken maken op mooie riffen, dan is Bonaire het eiland om naar toe te gaan en kun je Curaçao overslaan. Ga je een keer naar Curaçao neem dan zeker je duikcomputer, masker en duikbrevetten mee om er een duik te maken. Het is echt wel de moeite waard. Maar als eiland om nog eens terug te keren om te duiken staat alleen Bonaire op mijn lijstje.

Bontravel of zelf boeken?
We hebben geboekt via Bontravel. Was voor het eerst. Waarschijnlijk niet voor het laatst. Natuurlijk, je kunt alles ook los boeken: vliegtuigtickets (3 trajecten), verblijf (2x), duikschool (2x), autohuur (2x), maar niet alleen was me dat op zichzelf al veel gedoe waarbij alles met alles samenhangt. Communicatie was steeds snel, ook toen we al daar waren, al hebben ze ook lokale vertegenwoordigers die meer voor je kunnen doen als het echt nodig zou zijn.
En ik zal je de conclusie van de vervolgvragen alvast verklappen: de voorgestelde opties vielen niet tegen, dus ook daar hebben ze hun werk goed gedaan.

Djambo of Boca Gentil?

Op Bonaire verbleven we in een appartement van Djambo, op Curaçao in Boca Gentil. En de twee plekken waren bijna zo verschillend als dat de twee eilanden waren.
Room with a view
Djambo was functioneel, met 2 slaapkamers niet groot voor ons vieren (niet heel erg als je niet vaak thuis bent), met een (afsluitbaar) drooghok voor de duikspullen naast het appartement, kruiwagens bij de poort om je spullen eenvoudig te vervoeren, spoelbakken op de parkeerplaats. Helemaal ingesteld op duikers dus (handig!). Er was een zwembad en heel erg veel muggen.
Het appartement in Boca Gentil was (heel) luxe, ruim (3 slaapkamers, 2 badkamers, 2 wc’s, een inloopkast, een koelkast met ingebouwde ijsblokjesdispenser, een vaatwasmachine) en had een schitterend uitzicht vanaf het ruime terras (zie hierboven). Het zwembad was wat kleiner én duikers die hun spullen ergens moesten kunnen spoelen en/of ophangen, die hadden ze nog niet gehad, dat was een heel goede vraag die we daar stelden. Van muggen hebben we op Curaçao veel minder last gehad en dat was niet alleen omdat we er meer aan gewend waren.

Het ideale appartement zou waarschijnlijk een combinatie van beide zijn. maar laten we het er op houden dat beide gewoon goed waren, want ik zou werkelijk niet kunnen kiezen welke beter was.

AB Car Rental Bonaire of Budget Car Rental Bonaire
Of eigenlijk de GWM Wingle (links, Bonaire) versus de Toyota Hillux (rechts, Curaçao).

 versus  

Als er één ding duidelijk is, dan is het wel dat een stevige auto zowel op Bonaire als op Curaçao heel handig is. Veel wegen zijn best in orde, maar op Bonaire heb je in het Washington Slagbaai park dit soort wegen (en dit was een goede/droge weg):


Als je dan 4 personen, 8 duikflessen van 12 liter en voor 4 personen duikuitrusting mee wilt nemen, dan wil je iets stevigs dat hoog genoeg op zijn wielen staat. En daar voldeden beiden aan. Op advies van Bontravel hadden we in beide gevallen eigen risico etc. afgekocht wat ook als bijkomend voordeel had dat je op beide plekken 24/7 uur pechdienst ter beschikking had. Nou heb je in het Washington Slagbaai park geen ontvangst met je telefoon, dus daar hadden we toch hoe dan ook pech gehad, maar in beide gevallen hebben we ze simpelweg niet nodig gehad, dus geen idee hoe goed/snel dat werkte.

De Toyota Hillux was achterin ruimer en dus favoriet bij de kinderen. De GWM Wingle werd geleverd met houten rekwerk waarmee de flessen beter op hun plek bleven (tip for self: volgende keer spanband in koffer gooien zodat de flessen vast te zetten zijn). De GWM Wingle reed op normale benzine, niet duur op Bonaire (86 eurocent), de Toyota Hillux op diesel en ik durf niet eens te vertellen hoe goedkoop het volgooien van een tank op Curaçao was.
De service van beide bedrijven was prima, in Bonaire wordt je opgehaald op het vliegveld, het is 5 minuten rijden naar het bedrijf en je wordt bij inleveren ook weer terug gebracht naar het vliegveld. Op Curaçao zit Budget op het vliegveld, dus daar loop je naar toe.

Conclusie wat mij betreft is vooral: ga voor de Pick Up en bezuinig niet op de verzekering. Welke van de twee je dan kiest maak niet zo heel veel uit.

Dive Friends Bonaire of  Dive Center van de Ven
Ook hier is het eigenlijk grappig hoe de twee verschillen: Dive Friends Bonaire is een grote duikschool op Bonaire met 6 locaties (en er stonden er meer op de planning), Dive Center van de Ven is een familiebedrijf met 1 locatie op Curaçao.  Voordeel van de omvang van Dive Friends was dat je tussen 8 uur ’s ochtends en 5 uur ’s middags op elke van hun locaties nieuwe flessen kon ophalen (en inleveren). Op Bonaire was de Nitrox upgrade gratis, op Curaçao was de enige optie met gewone lucht te duiken omdat het anders te duur zou zijn.  Bij van de Ven had je maar 1 locatie, maar als we de flessen nodig hadden, stonden ze voor ons klaar en als we na sluitingstijd de flessen wilden inleveren, dan kon dat tot 8 uur ’s avonds bij de receptie van het resort.
Ook waren ze zo vriendelijk om ons de spullen bij hen op te laten slaan, bij gebrek aan droogplekken bij Boca Gentil. Super!

Overigens, op de website staat “De individuele aandacht voor elke klant is belangrijk en de rol van mij is ‘ Ik wil simpelweg je buddy zijn die niet gehaast is of op zijn klok moet kijken omdat de volgende groep er aan komt’. Wij werken niet met een vast duik schema, maar wij kijken graag naar jouw planning.” En als ik dat nu zo lees dan voelt dat niet als marketing, maar als iets wat ik daar echt merkte en voelde (ook al hadden wij dat niet nodig). Dus als je een introductieduik wilt maken op Curaçao of gewoon wilt leren duiken, dan zou ik zeker eens bij hen gaan kijken.

Kortom, groter / kleiner was hier zeker geen beter / slechter.

Samenvattend
Zouden we dingen anders aangepakt hebben als we vooraf geweten hadden wat we nu weten? Vast wel maar geen idee wat dan precies. We zouden met meer kantduikervaring op Bonaire aan zijn gekomen, een dunner duikpak.
Dit waren drie weken lang intensief, uitgebreid genieten van Bonaire en Curaçao, met de nadruk op alle moois onderwater al hebben we beide eilanden ook boven water tussen de duiken door bekeken. Twee heel verschillende eilanden, heel verschillende locaties, heel verschillende duikscholen. Kortom, een hele fijne vakantie!

De verslagen en foto’s van de individuele duiken kun je hier vinden. We maken veel foto’s als we in het water liggen, kwaliteitsniveau is nog voornamelijk “vakantiekiekje”. Dat kun je ook zien aan de hoeveelheid foto’s die door de selectie zijn gekomen. We leren nog steeds bij, zowel qua duiken als voor wat betreft het fotograferen. Bonaire en Curaçao waren een groot avontuur. Ook voor de kinderen die nog nooit zo ver van huis geweest waren maar die steeds meer volwassen aan het worden zijn. Zo lang ze nog mee willen doen we dit vast nog vaker met z’n vieren.

De volgende reis? Is nog niet geboekt. We gaan het zien. Tips mogen in de reacties hieronder! 🙂

p.s. het filmpje hierboven is met ruim 11 minuten natuurlijk veel te lang, maar het geeft in bewegende beelden een idee van de afgelopen drie weken, de clips zijn dan ook van alle duiken en beide eilanden door elkaar heen gemonteerd.

p.p.s. Flickr zegt bij alle foto’s dat ze door mij gemaakt zijn, dat klopt natuurlijk niet, Marit, Niek, Josine en ik hebben bij toerbeurten de Canon G16 of de Canon S120 gebruikt om foto’s en filmpjes te maken!

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
17 augustus 2017 20:14

Gedaan: duikvakantie Bonaire en Curaçao https://t.co/4lADTYHp5v https://t.co/e4UV7Ga9bu