Yellow Submarine (Bonaire)

Dit bericht is deel 1 van 17 in de serie Duiken Bonaire en Curacao 2017

Duik nr: 125
Locatie: Yellow Submarine (Bonaire)
Tijd in / uit: 10:42 – 11:35
Flesdruk in / uit: 230 – 50 bar (fles: 12 liter, Aluminium, Nitrox – 32%)
Diepte Max: 23 meter
Gewicht lood: 8 kg
Zicht: 2 smilies
Computer: Zoop
Temperatuur (lucht): 32°C
Temperatuur (bodem): 27°C
Omstandigheden:  Zout | Kant
Buddy: Marit + Niek + Josine


Duik nr: 126
Locatie: Yellow Submarine (Bonaire)
Tijd in / uit: 17:27 – 18:34
Flesdruk in / uit: 230 – 140 bar (fles: 12 liter, Aluminium, Nitrox – 32%)
Diepte Max: 14 meter
Gewicht lood: 8 kg
Zicht: 2 smilies
Computer: Zoop
Temperatuur (lucht): 32°C
Temperatuur (bodem): 27°C
Omstandigheden:  Zout | Kant
Buddy: Marit + Niek + Josine

De eerste twee duiken op Bonaire. De eerste was aansluitend na de verplichte uitloding. Die is nodig voordat je op Bonaire een duik mag maken. Hij stelt niet veel voor, het is een poging er voor te zorgen dat duikers goed uitgelood zijn (niet te veel lood of te weinig lood bij zich hebben), laten we maar zeggen dat het beter dan niets is. Je betaald dan ook de $25 voor een Marine Park Tag. De opbrengst van de verkoop van de tags wordt gebruikt ter bescherming van de riffen. Dat is 4 x $25 waar ik zeker geen problemen mee had om te betalen.

Ik moet bekennen dat het wel spannend was. In Zeeland hadden we ook wel al zonder gids gedoken. In de Grevelingen is het zicht een stuk slechter dan op Bonaire. Maar om een duik te maken zonder gids, op een plek waar we nog nooit eerder gedoken hadden, dat was nieuw. Gelukkig is navigeren in Bonaire in het algemeen heel eenvoudig. Vaak is er namelijk een permanente boei aan het rif bevestigd. Als je bovenwater je kompas instelt op die boei, dan kun je hem ook onderwater zonder problemen vinden. dan is het een kwestie van kijken hoe de stroming staat. Je start je duik langs de diepere kant van het rif tegen de stroming in, na een half uur (of als je ongeveer een halve tank bereikt hebt), draai je om en zwemt op je gemak langs de bovenkant terug. Mocht je het nodig hebben (als er een zandvlakte is, dan is het soms wat moeilijker om in een rechte lijn te zwemmen én foto’s te maken), dan kun je de omkeerkoers van je kompas gebruiken om het instappunt weer terug te vinden.

Laatste optie is om als je in de buurt van de kant bent even een “peek of shame” te gebruiken om te kijken waar je bent ten opzichte van de kant. We hebben die af en toe moeten gebruiken. Sóms zwom je de boei namelijk toch voorbij (of was er geen boei of navigeerde je op kenmerken onderwater en vergiste je je). Maar in het algemeen ging het heel goed en was het een prettige manier om te duiken.

Dive Friend Bonaire Yellow Submarine Dive Friend Bonaire Yellow Submarine Yellow Submarine (Bonaire) Yellow Submarine (Bonaire) Yellow Submarine (Bonaire)

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
17 augustus 2017 08:13