Welke kwal zwemt daar?

Kwallen_overzicht Naar aanleiding van een foto op Facebook was ik nieuwsgierig naar het soort kwal dat daar te zien was. Dus ging ik op zoek online. En kwam bij deze site van PERSEUS (Policy-oriented mariene Environmental Research in the Southern EUropean Seas, meteen een bewijs dat je zowat elke gewenste afkorting kunt maken) met een mooi overzicht van kwallen.

Per kwal kun je ook zien of ze een beetje en een heleboel steken. Daarbij kan “mild stinger” ook betekenen “voor mensen ongevaarlijke” zoals bij de Aurelia aurita, in Nederland beter bekend als de Oorkwal.

De meest vervelende die wij ooit bij het duiken tegen zijn gekomen is de Pelagia noctiluca (de parelkwal). De site weet daarover te vertellen:

This is the worst stinger of the whole Mediterranean, in terms of number of stung people. The stings can be very painful and can leave scars on the skin. The effects can persist even for a relatively long time. Most jellyfish stings in the western Mediterranean are from this species.

Mijn dochter ging voor de kust van Mallorca te water, zonder handschoenen omdat dat normaal gesproken in die temperatuur niet nodig is en schampte met haar hand voordat we naar onderen gingen een heel klein exemplaar. Ze heeft er weken later nog de plekken van op haar hand kunnen laten zien. Nadat ze over de ergste pijn heen was, zijn we toch nog een duik gaan maken (zout water is overigens een prima verzachter van de pijn) en toevallig kreeg ik de kwal bij het afdalen voor mijn lens. Het leverde heel mooie plaatjes op (en voor haar een mogelijkheid om achteraf op te zoeken wat het nou was):

Mallorca 2014 Mallorca 2014 Mallorca 2014

Klik even op de foto’s voor een exemplaar in volledig formaat.

Het is maar een heel kleintje en op de foto’s heeft hij zijn tentakels bijna helemaal ingetrokken.

Voor Nederland is de site http://kwallenradar.nl ook aan te bevelen, daar zie je een actuele kwallenradar voor de Nederlandse kust. Dan weet je wat je kunt verwachten.