PADI Rescue Diver praktijkdag 4

Dit bericht is deel 12 van 15 in de serie Kreta 2016

Sabrina RD 02En toen was het al weer tijd voor dag 4 van de PADI Rescue Diver cursus. De “scenario-dag”. Vandaag had onze instructrice Sabrina hulp van Nienke als slachtoffer. Dat betekende dat ze wat ingewikkeldere scenario’s kon verzinnen.

Bij scenario 1 waren we ons net klaar aan het maken voor een duik als Nienke het water uit komt roepend om hulp dat ze haar buddy kwijt was. Onze taak: Nienke uit het water helpen, setje uit, beetje kalmeren, en informatie van haar krijgen over waar ze haar buddy voor het laatst gezien had. Gelukkig kennen we de baai inmiddels een beetje, dus “bij het gras” en (na onze vraag) “voorbij de betonplaat” gaf al enige richting. Het betekende wel eerst een flink stuk de baai uitzwemmen. Omdat we met een grote groep waren (normaal ben je ook zelden alleen) konden we opsplitsen in een team dat aan het oppervlak al snorkelend een U-patroon ging maken terwijl een ander team onder water met hun duikset aan een expanding square maakten. De buddy was nu een tweetal zwarte loodblokken aan een gordel, maar zodra we hem gevonden hadden nam Nienke de rol van buddy over, zij ging bewusteloos liggen op de bodem (meter of 7 diep), de duikers brachten haar naar boven waarna de snorkelaars haar overnamen. Boven werd geconstateerd dat ze niet ademde, dus moesten we tijdens het transport in het water beademen. Aan de kant gekomen (handig zo’n brandweergreep) moesten we nog even doorgaan met CPR en beademen totdat we het sein kregen dat het scenario voorbij was. We waren snel genoeg, maar toch duurde het van moment van uit het water komen tot aan de kant hebben zo’n 25 minuten. Je weet niet hoe lang de duiker al zonder lucht zat of hoe lang de buddy die alarm kwam slaan er over gedaan had, maar het was duidelijk dat “missing diver” vaker “search and recovery” is dan “search and rescue”.

Sabrina RD 04
Scenario 1 – Nienke wordt aan wal geholpen

Bij het tweede scenario werden we opgesplitst. Ook nu moesten wij gewoon op de kant bezig zijn, wat kletsen met de strandwachten totdat er (ook nu weer ver weg) iemand in paniek boven water kwam schreeuwend om hulp. Na een snelle taakverdeling gingen er twee snorkellaars richting die ene duiker terwijl de anderen voor de zekerheid hun setjes klaar maakten. Ik was een van de snorkellaars. De eerste snorkelaar (Niek vd K) was al bijna bij de paniekerige duiker toen ik zag dat een eindje verder naar rechts nog een duiker boven gekomen was, die lag echter met het gezicht voorover in het water. Ik boog dus af en liet Niek met de paniekerige duiker aan de slag gaan. Na het kenbaar maken, geen reactie, draaide ik de duiker om. Masker af, ademautomaat uit, kijken, luisteren, voelen. De bewusteloze duikster (onze instructice) zei “ze ademt niet”. Dus gaf ik een teken naar de kant waar de strandwacht al voor ons vertrek het water in geïnstrueerd was dat bij een teken de EMS (noodhulpdiensten) ingeseind moesten worden. Pocketmasker op, beademen 2x en beginnen te slepen richting kust.

Inmiddels hadden de andere Rescue Divers in spe zich verdeeld over de twee slachtoffers. Niek (G) hielp met duwen bij het bewusteloze slachtoffer, Josine nam het halverwege van me over zodat ik wat extra tempo kon maken naar de kant, daar vinnen uit, de duiker in de brandweergreep, het water uit, voorzichtig neerleggen en aan de slag met CPR (niet echt, zou gevaarlijk zijn) en beademing. Inmiddels had een van de andere duikers de zuurstofkist erbij gebracht (ook nu gesimuleerd al weten we inmiddels steeds precies waar die koffer én de EHBO koffer staan bij duiken) voor extra zuurstof.

Het was hard werken, maar wel met een goed gevoel. We werkten goed samen, iedereen wist wat er gedaan moest worden en nam haast automatisch, of op vraag/aanwijzing een rol op zich. Het is natuurlijk niet hetzelfde als een echte noodsituatie, maar het was super om het zo te kunnen oefenen.

In de middag hebben we deelaspecten die iedereen individueel wilde oefenen nog een keer op elkaar geoefend, maar het was niet meer nodig om aanvullende scenario’s te doen.

Bleef nog over het aanpassen van het noodplan (we hadden nog een tweetal telefoonnummers er niet op staan) en het nabespreken van de theorietoets en toen zat het er op. We zijn Rescue Divers!