PADI Rescue Diver praktijkdag 3

Dit bericht is deel 11 van 15 in de serie Kreta 2016

ShinariaVoor de derde praktijkdag van de Rescue Diver cursus gingen we naar Shinaria (de eerste twee dagen waren vanaf het strand van Souda). Ook nu oefenden we weer verder met delen van scenario’s.

In de middag gingen we nog een keer aan de slag met zoekpatronen: Expanding Square (in goed Nederlands “Kompassspiraalpatroon”) en het U-pattern (“U-patroon”). Niet moeilijk als je de Navigatie specialty gedaan hebt (en een paar keer écht op kompas hebt moeten navigeren in het Grevelingpatronen_navigerenenmeer) maar wel heel belangrijk om goed te kunnen doen natuurlijk. En als het goed gaat geeft dat een enorme kick.

Bij een echte zoekactie zwem je bv als snorkellaar aan de oppervlakte of als duiker onder water. Als het zicht dan zo goed is als in Kreta (20-30 meter) dan zwem je niet dicht bij de bodem, immers als je dan wat hoger zwemt heb je veel beter zicht. Maar voor de oefening moesten we laag blijven zodat de natuurlijke rotsen en bodemstructuur van de baai van Shinaria er voor zorgen dat het loodblokje dat ons startpunt was al heel snel uit het zicht verdween. Het zwemmen van het patroon is een samenwerking tussen minimaal 2 duikers (of aan het oppervlak van minimaal 2 snorkellaars).  De ene houdt het kompas in de gaten en regelt de koers. De andere telt het aantal vinslagen die hij/zij maakt. Het U-patroon bestaat dan bv uit 20 vinslagen op een koers van 800 Na die 20 slagen geeft de teller een tweetal kneepjes in de arm van de persoon die op het kompas let. Die maakt dan een hoek van 900 naar rechts. De korte zijde bestaat dan uit 10 vinslagen weer gevolgd door 2 kneepjes en weer een hoek van 900 naar rechts, dan 20 vinslagen en een hoek van 900 naar links, 10 vinslagen en weer een hoek van 900 naar links. Heb je 5x een korte zijde gehad dan maak je een hoek van 900 naar rechts en zwemt met 50 vinslagen naar het beginpunt. Als het goed gaat tenminste. De eerste keer kwamen me letterlijk 1 vinslag verder dan het blokje maar wel ook exact eroverheen. Terwijl er de nodige golfslag stond. De tweede keer draaiden Niek en ik de rollen om, moest ik tellen en hij navigeren. Kwamen we weer binnen een meter afstand van het blokje terug dat we steeds pas weer bij de laatste paar meter zagen. Bij een echt zoekpatroon in deze omstandigheden maakt die ene meter niets uit, het gaat er om dat we een strak patroon (met stroming) weten te zwemmen op basis van een kompas. Dan weet je tamelijk zeker dat je een gebied goed kunt afzoeken.

Nog 1 dag training te gaan.