Diep duik Adventure Dive

Dit bericht is deel 9 van 16 in de serie Kreta 2015

Duik nr: 59
Locatie: Duck Rock
Tijd in / uit: 10:55 – 11:42
Flesdruk in / uit: 200 – 90 bar (12 ltr)
Max. Diepte: 22 meter
Gem. Diepte: 12,8 meter
Gewicht lood: 6 kg
Zicht: smilie2 smilie2 smilie2 (20-25m)
Computer: Zoop
Temperatuur (lucht): 35°C
Temperatuur (bodem): 27°C
Omstandigheden: Zout | Boot
Instructeur: Lennart
Buddy: Marit, Niek, Josine, Chiel

Pak: Mares Rover 5.3, size 4
BCD: Mares Prestige MRS, Medium (loodpockets)
Automaat: Mares Abyss MR22

Het laatste onderdeel van onze Advanced Open Water certificering bestond uit de diep duik adventure dive. Normaal ga je dan tot 30 meter diep, maar vanwege de aanwezigheid van 2 juniors was de diepte voor ons 21 meter. De bijbehorende theorie hadden we op zondagavond al besproken. Niet echt spannende nieuwe dingen, belangrijk uiteraard is dat je appparatuur als je dieper gaat zéker in orde is en dat je mentaal en lichamelijk er zelf ook op voorbereidt bent. We hebben ook ’s avonds voorafgaand aan de duik met z’n vieren nog eens door de functies van de duikcomputer gelopen. De verschillen in signalen tussen een optionele (aanbevolen) of verplichte veiligheidsstop, het gebruik van de computer om je stijgsnelheid te controleren (wisten we natuurlijk al) en de indicatoren van de resterende nultijd (in getal en grafisch). Op een diepte van een paar meter is die nultijd meestal veel en veel langer dan de tijd dat we lucht bij ons hebben, maar zelfs op 21-22 meter gaat het dan hard.
Vooral ook omdat we de persoonlijke instelling 1 tandje conservatiever ingesteld hebben. Dat scheelde op 21 meter 6 minuten (25 minuten versus 31 minuten) nultijd met de instructeur.

Omdat de nultijd (de tijd die je nog hebt voordat de duik een decompressieduik wordt, iets wat je niet wil) toeneemt zodra je weer minder diep gaat, en we alle vier niet heel hard door onze lucht heen gaan, duurde de duik toch nog gewoon 47 minuten.