Navigatie Specialty duik 1 en 2

Dit bericht is deel 4 van 16 in de serie Kreta 2015

Tom NAV 18Duik nr: 52
Locatie: Shinaria Beach
Tijd in / uit: 11:03 – 11:55
Flesdruk in / uit: 200 – 100 bar
Max. Diepte: 5,2 meter
Gewicht lood: 6 kg
Zicht: smilie2 smilie2 (15 m)
Computer: Zoop
Temperatuur (lucht): 35°C
Temperatuur (bodem): 26°C
Omstandigheden: Zout | Kant | Branding
Instructeur: Tom
Buddy: Marit, Niek, Josine, Patrick

Duik nr: 53
Locatie: Shinaria Beach
Tijd in / uit: 14:27 – 15:10
Flesdruk in / uit: 200 – 100 bar
Max. Diepte: 9,1 meter
Gewicht lood: 6 kg
Zicht: smilie2 smilie2 (15 m)
Computer: Zoop
Temperatuur (lucht): 33°C
Temperatuur (bodem): 27°C
Omstandigheden: Zout | Kant | Branding
Instructeur: Tom
Buddy: Marit, Niek, Josine, Patrick

Pak: Mares Rover 5.3, size 4 (loodpockets)
BCD: Mares Prestige MRS, Medium

Nadat we op zondagavond de theorie gedaan hadden van de Navigatie Specialty was het vandaag de beurt aan de praktijkduiken. de eerste oefening was dat we langs een lijn van 30 meter moesten zwemmen en onze finkicks (volledige beweging van een vin naar onder en boven) tellen. Dat verschilt van persoon tot persoon, zo had ik er 25 en Marit 20, maar Niek 40. Daarna moesten we terug zwemmen en seconden tellen in ons hoofd. Kan niet op mijn duikcomputer omdat die alleen minuten aangeeft. Ik telde 25 seconden. Daarmee heb je dan een “ongeveer” eenheid voor onder water: 10 meter zwemmen is dan ongeveer 8 finkicks etc.
Vervolgens moesten we 30 meter zonder compas in rechte lijn en weer terug zwemmen en 30 meter met compas heen en terug. Dat gaat met zicht van 15 meter een stuk gemakkelijker dan bij zich van 1-2 meter.
Tot slot moesten we een vierkant zwemmen in buddyteams van 2. De ene telt dan de finkicks, de andere gebruikt het compas. Ezelsbruggetje voor rechte hoeken: linksaf = schijf naar rechts draaien, rechtsaf = schijf naar links draaien.

Tijdens de tweede duik moesten we met de Navfinder aan de slag. Het is een haast mytisch apparaat dat blijkbaar alleen tijdens trainingen echt gebruikt wordt. Je kunt er een afgelegde koers op vastleggen of juist een af te leggen koers aflezen. Tijdens de lunch/briefing werden er twee vierkantjes getekend, een kleinere en een grotere. Die moesten we na de lunch nazwemmen. Eigenlijk was dat minder ingewikkeld dan dat het klinkt. We deden het nu namelijk in groepjes van 3: eentje navigeerde met het compas, de tweede telde de finkicks en de derde las de Navfinder af en gaf steeds het aantal finkicks en de koers door. Op de afbeelding bij het bericht zie je hoe dat gaat: ik hou de kompaskoers aan, Marit telt de finkicks en geeft me een kneepje in de arm als ik moet stoppen, Patrick volgt achter ons met de Navfinder.

Als laatste oefening van de dag moesten we een opstijging maken en dan boven water twee punten op de kant zoeken die tussen de 60-120 graden uit elkaar lagen en ze de plek waar we opgestegen waren “fixeren” (stronk van boom op 60 graden, punt van zwarte waterslang op helling op 120 graden).
Dat punt zou het startpunt worden van duik 3.