Ischia – Formiche di Vivara

Duik nr: 4420150707_182635
Locatie: Ischia – Formiche di Virara
Tijd in / uit: 19:24 – 20:13
Flesdruk in / uit: 190 – 100 bar
Max. Diepte: 16,5 meter
Gewicht lood: 6 kg
Zicht: smilie2 smilie2 smilie2
Computer: Zoop
Temperatuur (lucht): 28°C
Temperatuur (bodem): 23°C
Omstandigheden: Zout | Boot (Zodiak)
Buddies: Steve, Manuel, Sara
Gids:
Pietro Sorvino
Duikschool: A.N.S. Diving Ischia

Toen ik hoorde dat ik deze week naar Italië zou gaan en meer specifiek naar Ischia (je spreekt het overigens uit als “Iskia”) voor een Summer school over MOOCs, heb ik ook even gekeken naar de andere activiteiten die er te doen waren. Het was namelijk in dit geval praktischer om al op zaterdag af te reizen (de Summer school ging op maandag van start) vanwege de verschillende stappen in de verbinding tussen thuis en Ischia. Uiteraard dacht ik bij een eiland meteen aan duiken. Toen ik zag dat de organisatie op zondag en woensdagavond al activiteiten gepland had, liet ik het plan om te gaan duiken eigenlijk al weer varen. Immers, het is dan veel handiger, logischer, leuker, om bij de groep aan te sluiten. Een Summer school is er namelijk niet om alleen te leren, je ontmoet ook mensen uit heel Europa die interesse hebben in hetzelfde onderwerp.

Gelukkig blijken er meer mensen te zijn die interesse hebben in MOOCs en duiken. Uiteindelijk bleek dat er vier mensen waren die wel wilden gaan duiken.

Een daarvan, Sara, is zelf Italiaanse en een heel ervaren duikinstructice (naast mij bestond de groep uit een Brit en een Catalaan) en zij heeft een van de lokale duikscholen opgebeld om te zien wat er te regelen was. Resultaat: op dinsdag werden we direct na afloop van de laatste sessie (om 18:00 uur) met een auto opgehaald bij het hotel/de congreslocatie. Het was een minuut of vijf rijden naar de haven en de duikschool. Daar even snel pak passen. Sara had onze maten de avond vooraf al doorgegeven. De setjes stonden al klaar op de Zodiak en om 19:00 uur waren we al op weg naar de duikplek.

Het was voor mij de eerste keer vanaf een Zodiak, maar het is zoals verwacht veel gemakkelijker dan wanneer je het in het zwembad moet oefenen. Ik had wel mijn masker en duikcomputer meegenomen maar geen camera voor onderwater. Maar het filmpje hierboven geeft een goed overzicht van de duiklocatie. Wij zijn ook door de grot gezwommen. Het gebied is in grote lijnen vergelijkbaar met de duikplekken rond Mallorca en Kreta. Veel klein leven, slakjes, zeesterren, Cardinaalvisjes, een stevige Scorpioenvis. Na zo’n 40 minuten was een van de groep door zijn lucht heen (had nog 50 bar over) en na de stop was het weer in de boot en terwijl de zon begon onder te gaan weer terug naar de haven.

Omdat we ook de spullen niet hoefden te spoelen waren we uiteindelijk nog net na 21:00 uur weer terug. Nog net op tijd om bij het dagelijkse diner in het hotel aan te schuiven. Want Italianen dineren niet om 18:00 uur en starten eerder rond 20:00 – 20:30 uur.

[update]

Even een plaatje van de kaart van de baai van Napels naar aanleiding van de vraag van Wilfred hieronder:

baai_van_napels

Het eiland ligt niet echt ín de kom van de baai. Het water was in ieder geval heel helder. Ze hebben er wel eigen uitdagingen. Door de vulkaan vind je bij het kasteel in het ondiepe water heel veel CO2 “vents”, stroompjes met bubbels CO2. Ziet er heel mooi uit maar de pH waarde van het water gaat er door omlaag. Dat heeft effect op de groei van zeegras (veel minder) wat weer effect heeft op de vispopulatie. Is een natuurlijk verschijnsel dat samenhangt met de activiteit van de vulkaan, dus niets aan te doen.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

Duik 44 Ischia – Formiche di Vivara http://t.co/0Eo1hz0X3a #ischiasummerschool

trackback
9 juli 2015 15:40

RT @PeterMcAllister: Duik 44 Ischia – Formiche di Vivara http://t.co/0Eo1hz0X3a #ischiasummerschool

Wilfred Rubens
9 juli 2015 18:43

Dat plaatst jouw opmerkingen over tot 23 uur doorgaan wel in een ander perspectief 🙂 Zonder dollen: geniet ook vooral van de omgeving. Ik heb wel altijd begrepen dat de baai bij Napels behoorlijk vervuild was. Of viel dat mee?