PADI Digital Underwater Photographer Specialty – duik 2

M1073412.jpgDuik nr: 21
Locatie: Souda Beach
Tijd in / uit: 14:19 – 15:10
Flesdruk in / uit: 150 – 50 bar
Max. Diepte: 5,5 meter
Gewicht lood: 4 kg
Zicht: smilie2 smilie2
Computer: Zoop
Temperatuur (lucht): 33°C
Temperatuur (bodem): 24°C
Omstandigheden: Zout | Kant
Gids: Tymen Roelofs
Buddy: Marit Gorissen

Na de lunch was het tijd voor duik #2. Tijdens deze duik gingen we aan de slag met de macro-setting van het toestel, het handmatig instellen van de witbalans en het gebruik van de flits. Dat laatste moet je overigens niet doen als je de witbalans handmatig instelt. Onder water raak je namelijk in toenemende mate kleur kwijt. Rood is een van de eerste kleuren die verdwijnt. Met het instellen van de witbalans (of bijvoorbeeld een roodfilter) kun je dat compenseren. Maar als je dan de flits gebruikt, voeg je niet alleen ‘licht’ toe, maar ook rood. Resultaat is dan dat je foto’s te rood worden. Het is een van dé ingewikkelde dingen van fotograferen onder water (naast natuurlijk het simpelweg scherp op de foto krijgen van dingen). Want als je dieper of minder diep gaat, dan moet je steeds de witbalans aanpassen, of vertrouwen op je flitser.
Omdat de toestellen die wij gebruikten alleen een ingebouwde flitser hadden (weliswaar met diffuser, maar toch), heb je daarbij te maken met ‘backscatter’. Een beetje afhankelijk van de helderheid van het water, zitten er namelijk veel kleine deeltjes in het water. Als je een ingebouwde flitser gebruikt, dan weerkaatsen die deeltje het licht recht terug in de lens, en dus zichtbaar op de foto. Gebruik je een externe flitser, dan kun je die in een hoek van 45 graden richten zodat je voorwerp wél belicht wordt, maar het licht niet recht in de lens weerkaatst wordt. Je kunt aan de 2 smilies hierboven zien (3 is bij mij maximaal) dat het zicht vandaag iets minder dan anders was. Meer zooi in het water dus.
R1073786.jpg Sepia
Ook tijdens deze tweede duik moeite met onder water blijven. Was beetje onhandig, voor de vervolgduiken in ondiep water heb ik daarom steeds 2 x 1kg extra in het trimvest meegenomen. Zwemt bij het maken van foto’s een stuk relaxter. De foto’s hierboven zijn van een kleine Sepia en een tijger murene. Overigens: alle dieren die je in en om Plakias tegen komt zijn vele malen banger voor jou dan dat jij bang hoeft te zijn voor hen. Dat geldt ook voor murenen die met hun bek vol tanden er indrukwekkend uit kunnen zien, maar in de regel overdag vooral snel een hol opzoeken als er zo’n groot gevaarte op hen af komt.