Bodypump versus Grit

Goed, laat ik beginnen met twee opmerkingen: ik heb vanmiddag een hele leuke middag gehad én geen enkele Grit instructeur zal het met me eens zijn.

Waar heb ik het over? Ik was vanmiddag in Maastricht waar op dit moment de 24 Spinning van Maastricht plaats vindt, tot 13 april 2014 14:00 uur. Doel: geld inzamelen voor Stichting Mama Alice (hulp aan straatkinderen in Peru) en Stichting ALS (spier- en zenuwziekte).
Naast die Spinning marathon hebben ze ook een aantal andere activiteiten, waaronder een Bodypump special, die bestond uit een combinatieles Bodypump en Grit. In totaal dus 90 minuten.

En nogmaals, het was heel leuk, gezellig, voor een goed doel, met enthousiaste instructeurs. Daar dus geen slecht woord over.
Het was voor mij vandaag de tweede keer ooit dat ik een Les Mills Grit training deed. En het is voorlopig ook weer mijn laatste. Want net als de eerste keer, ging ik helemaal dood. En begrijp me niet verkeerd. Afzien is fijn tijdens het trainen.
Ook bij de Bodypump zie ik elke keer maximaal af. Ben ik kapot aan het einde van de les, of tussendoor aan het einde van de bicepstrack of na de lunges.
Maar Bodypump heeft één belangrijk verschil ten opzicht van Grit: het kent heel duidelijk opties voor beginners. Er staan mensen met 2 x 0,5 kg op hun stang dezelfde oefeningen te doen als ik met 2 x 5 kg doe. En dat is goed, want dan kunnen ze zich eerst concentreren op de techniek en daarna pas op het gewicht. Want dat is heel belangrijk. En als ik een slechte dag heb, dan doe ik er 2 x 3,75 kg op of zo. Er is dus heel veel variatie in zwaarte mogelijk.

Maar de Grit lijkt maar twee standen te hebben: aan of uit.
De instructeur roept je op vooral veel gewicht aan je stang te doen, vooral zwaar te trainen. Maar de meeste oefeningen lijken maar één tempo of één zwaarte te hebben. Natuurlijk, je kunt de oefeningen langzamer achter elkaar doen dan de instructeur. Maar dan doe je ze ‘uit de pas’. Uit de maat ook, want de muziek dicteert wat het ‘normale’ tempo is. Er is dus geen echt beginnersniveau. Beginners, daar gaat het licht gewoon al snel bij uit omdat ze moeten nadenken over de bewegingen, de snelle herhalingen niet goed voor elkaar krijgen én daardoor foute bewegingen maken. In het filmpje hierboven (niet van vandaag) zie je ook bij de biceps, mensen die met hun bovenlijf staan te zwaaien, of naar voor buigen. Er lopen veel instructeurs rond, maar ook die kunnen dat niet voorkomen.

En dat is jammer. Want als Grit geen goed instapniveau kent, dan is het maar voor een heel beperkte groep geschikt. Een beetje Bodypump conditie is niet voldoende om de overstap te maken. Maar ik vrees dat er meer mensen met een slechtere conditie dan mij rondlopen bij de gemiddelde sportschool dan met een Grit conditie. En voor de levensvatbaarheid van een groepsles is dat niet handig.

24uur_sportOch ja, we zullen de foto’s van vanmiddag maar eens afwachten. Er was een fotograaf bij de sessie. Die heeft veel foto’s gemaakt. Van tijdens de Bodypump en volgens mij ook wel een aantal van toen ik dood stond te gaan. Het was voor een goed doel zullen we dan maar zeggen. 🙂
Positief was wel dat de buik-track en cooling down van de Bodypump ná de Grit kwamen (de rest van de Bodypump tracks zat er voor). En mijn herstel was prima. Nu lekker slapen. Want morgen staan er weer zo’n 200 km fietsen op het programma. Voorbereiden voor de Amstel Gold Race toereditie op Paaszaterdag.