Speltpannenkoeken met fruit

Volta Classic Terwijl de heren profs vandaag al door Zuid Limburg fietsen, heb ik nog een lekker rustdag en tijd om alles voor morgen in gereedheid te brengen. Fiets gepoetst, nieuw speltbrood is aan het rijzen (niet voor morgen) en ik bedacht me dat ik het recept voor de speltpannekoeken met fruit dat ik nu al twee keer gebruikt heb, nog niet online gezet had.

Bij deze daarom even. Ik had het recept van deze website waar ook onderstaande video te vinden is:


De video legt het eigenlijk allemaal al uit. Voor 3 kleine pannenkoekjes heb je nodig:

  • 150ml melk
  • 75g volkoren speltmeel of speltvlokken
  • 1 ei
  • Een snufje zout

Afgelopen week heb ik het zout weg gelaten en afgelopen zondag heb ik de dubbele hoeveelheid klaar gemaakt. Dat is best veel, maar ik heb er goed op gefietst.
Ook heb ik in beide gevallen de avond vooraf zo’n 100 gram fruit uit de diepvries (1/2 banaan en wat bramen + blauwe bessen) gehaald en in de koelkast gezet (in een bakje). Dat was dan ’s ochtends ontdooid. Het fruit heb ik in het deeg mee gemixed met de mixer.

Ik denk dat het er voor zorgde dat de pannenkoekjes wat minder stevig werden, daarom ga ik voor morgen alleen de banaan in het deeg mee mixen en dan het fruit er los op. Omdat ik al om een uur of 8 (ik moet mijn startbewijs nog ophalen en we hebben om 8:30 uur afgesproken) in Eijsden (ongeveer 1 uur 20 minuten rijden) moet zijn (dus 6:30 uur de deur uit), bak ik deze keer de pannenkoeken vanavond al en warm ze morgenvroeg even op in de magnetron met het fruit er dan tussen. Ik laat je morgen nog wel weten of dat wat wordt.