Gelezen: De Kale Berg [ebook]

DeKaleBerg Ik heb deze vakantie twee boeken over de Ventoux gelezen. De ene (De Kale Berg) is heel praktisch en komt in dit bericht aan bod, de andere (Ventoux) zal ik in een aparte post bespreken.

Laat ik met de kritiekpunten voor De Kale Berg beginnen: ik heb de ebook versie gekocht en gelezen. Binnen iBooks op de iPad was er helaas geen omslag zichtbaar (alleen de lelijke standaard kaft) en ik vermoed dat de layout hier en daar te lijden heeft gehad als gevolg van de beperkingen van EPUB. Dat kan ik niet helemaal controleren aangezien ik nooit een gedrukt exemplaar van het boek gezien heb. Maar je ziet het vooral in de lelijk ingesprongen koppen met opsomteken er voor in o.a. de hoofdstukken “De berg” en “Het Nederbelgisch Genootschap De Kale Berg” of slordigheden zoals het verwijzen naar paginanummers in voetnoten (hebben geen enkele betekenis in een EPUB en zouden moeten vervangen door een link naar betreffende locatie).

En daarmee is het qua kritiek ook wel gezegd. Want wat betreft inhoud is het een heel compleet boek. Wat ik er mooi aan vind is dat er een aantal verschillende invalshoeken gecombineerd zijn in één boek. Het begint met een aantal verhalen van beklimmingen (een beetje zoals bij Thomas Braun maar dan veel minder dramatisch). Dan krijg je feitelijke informatie over de berg: hoe is hij aan zijn naam gekomen, hoe is hij ontstaan, het klimaat, de natuur, de wegen. Kortom de hele geschiedenisles tot een overzicht van alle Ventoux-etappes uit de Tour de France. Op dat moment moet het je eigenlijk al duidelijk zijn dat het een naslagwerk is. Niet bedoelt om persé regel voor regel van begin naar eind te lezen. Je kunt dit stuk gerust overslaan en laten voor een later moment en eerst nog wat verhalen lezen of beklimmingen. Of eerst de levensgeschiedenis van Tom Simpson lezen, met afstand dé bekendste dode wielrenner op de berg. Renners sterven niet, ze verdwijnen alleen maar uit het zicht (Willy Verhegghe). Of over het monument Brugge – Mont Ventoux, ik heb het nog nooit gezien (ben nog nooit op de Ventoux geweest), maar mocht ik het zien dan weet ik nu waarom het er staat.

En natuurlijk is er aandacht voor “Het Gilde der Malloten”, mensen die drie, vier, vijf, zes, zeven, …. keer op dezelfde dag op verschillende manieren de berg beklimmen. Op een gewone racefiets, een tendam, een eenwieler, op een ligfiets, te voet, op de MTB.

Ook komen de klimtijden, versnellingen, verzetten, weerstand, arbeid en vermogen (inclusief instructies voor het maken van Excel spreadsheets), trainingsschema’s en voorbereiding uitgebreid aan bod. Je vindt er een overzicht van andere literaire werken waarin de Mont Ventoux een rol in speelt en een lijst met links en adressen.

Er zullen vast nog wel dingen zijn die te vertellen zijn over de Mont Ventoux die er niet in staan maar ik kan ze zo snel niet bedenken. Dit is gewoon hét boek om aan te schaffen als je meer wilt weten over die berg (en hem dus niet op wilt fietsen) maar zeker ook als je wél van plan bent hem een keer op te fietsen. En ondanks de verbeterpunten met betrekking tot de opmaak van het ebook, is het natuurlijk wel zo dat die maar €9,99 kost (tegenover €19,99 voor de paperback versie), dus je bespaart er niet alleen een paar bomen mee, maar het scheelt ook in je portemonnee.

Aanrader!

 

 

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
8 augustus 2013 21:10

Gelezen: De Kale Berg [ebook] http://t.co/VnV2eG1Jal @kaleberg

trackback

[…] gisteren al aangegeven heb ik nog een tweede boek over de Ventoux gelezen. Nummer twee was Ventoux van Bert […]