LifeBeam SMART – hartslagmeter in je fietshelm

Some contents or functionalities here are not available due to your cookie preferences!

This happens because the functionality/content marked as “Vimeo framework” uses cookies that you choosed to keep disabled. In order to view this content or use this functionality, please enable cookies: click here to open your cookie preferences.


Op Indiegogo (vergelijkbaar met Kickstarter) loopt op dit moment een interessant project voor iedereen die zijn hoofd gebruikt tijdens het fietsen (en dus een helm draagt). LifeBeam is bezig met het bij elkaar krijgen van voldoende geld om de SMART op de markt te brengen. Nee, geen mini-auto voor in de stad, maar een hartslagmeter voor in je fietshelm. Let op! Het is geen display, het is alleen een sensor. Het is (zo blijkt ook uit de reacties op engadget) een beetje verwarrend omdat er steeds zo’n mooi display weergegeven wordt in de lucht voor de fietser (m/v), maar het idee is dat de data worden doorgegeven aan je smartphone of fietscomputer, net zoals bij een ‘gewone’ hartslagmeter die je om je borst draagt.

Ik moet bekennen dat ik het concept interessant vind, maar nou ook weer niet direct zó veel problemen met een hartslagmeter om mijn borst heb, dat ik meteen mijn credit card getrokken heb. Ja, een hartslagmeter om je borst heeft een paar nadelen. Je moet hem bijvoorbeeld niet vergeten om te doen voordat je x lagen kleding aan doet in de winter. Het contact tussen meter en huid moet goed zijn, inclusief een beetje contactvocht, anders is de meting niet goed. En na afloop van een paar uur fietsen plakt dat ding soms ongemakkelijk aan je huid vast.
Maar ik heb nog een beetje mijn twijfels bij de betrouwbaarheid van een sensor in de helm. Hoe goed meet hij als je bijvoorbeeld een bandana of buff op hebt in de zomer? Of juist in de winter als je ook je voorhoofd een beetje wilt beschermen tegen wind en kou?
Jammer is dat ook deze meter alleen in ANT+ óf Bluetooth versie komt, combineren zal waarschijnlijk wat duur zijn. Maar dat had hem pas echt breed inzetbaar gemaakt. Al hou je toch altijd de beperking van verbondenheid aan één helm. Dus geen gebruik binnen op de Tacx (is niet helemaal eerlijk als argument: mijn Tacx kan nu ook niet overweg met de ANT+ hartslagmeter die mijn Garmin gebruikt), geen tweede helm voor het MTB-en etc.

Afhankelijk van waar je kijkt (Wiggle of Rose betaal je zo’n €30,- of meer voor de hartslagmeter boven op de prijs van een helm.

Ik weet het niet. Een helm moet je waarschijnlijk vaker vervangen dan je hartslagmeter. Meer elektronica inbouwen in die helm en hem zo duurder maken lijkt me dan ook niet echt handig.
Smartbeam

(Getipt door Engadget)

Deel dit bericht:

Een gedachte over “LifeBeam SMART – hartslagmeter in je fietshelm”

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.

Op deze website wordt gebruik gemaakt van tools die kleine bestanden (cookies) op je computer opslaan. Cookies zijn veilig en worden gebruikt de site goed te laten werken en om (anonieme) gebruiksrapportages te maken (technische cookies). Andere cookies, zoals van YouTube of Addthis kun je naar wens uitschakelen, maar dan werkt die functionaliteit (uiteraard) ook niet. Je kunt via dit voorkeurvenster schakelen tussen je keuze. Lees meer over het privacybeleid van dit weblog