Nederlands Kampioenschap Toerfietsen 2012

Ik had er nog niet eerder van gehoord, en ik moet zeggen dat ik het concept wel heel grappig vind: het Nederlands Kampioenschap Toerfietsen. Toen ik alleen de titel gezien had, dacht ik nog “hoe ga je dat nou organiseren?”. Ik kon me eigenlijk al niet voorstellen dat het een kampioenschap op snelheid was, dat is namelijk toch ook niet de achterliggende gedachte bij het toerfietsen. Nou, het gaat dus toch wel om snelheid, maar niet om een zo hoog mogelijke snelheid. Lees maar:

Het Nederlandse Kampioenschap Toerfietsen bestaat uit het rijden van een tocht, waarvan de lengte van het parcours voor de deelnemers onbekend blijft. Vooraf dienen de deelnemers bij de organisatie de gemiddelde snelheid op te geven waarmee de deelnemers denken het parcours af te leggen. De snelheid moet minstens 18 kilometer per uur zijn en mag niet hoger zijn dan 28 kilometer per uur.
Onderweg zullen op vaste plaatsen tijdscontroles gehouden worden. Bij het kampioenschap gaat het erom de vooraf opgegeven gemiddelde snelheid per uur zo exact mogelijk te benaderen.
Uiteraard gaat het om een eerlijke, sportieve prestatie: ‘fair play’. Er mag dus geen gebruik worden gemaakt van horloge, fietscomputer, mobiele telefoon, GPS-systeem en/of andere middelen waarmee tijd en/of snelheid kunnen worden bepaald.

Geniaal toch? Wel natuurlijk helemaal tegen mijn normale idee van toertochten in, want dan heb ik altijd een fietscomputer, mobiele telefoon én GPS-systeem bij me. Maar wel een kampioenschap dat voor iedereen toegankelijk moet zijn. De afstanden zijn tussen de 80 en 120km (je weet vooraf niet hoe ver precies) en ook de snelheid moet prima te doen zijn. Er hebben zich tot op dit moment 23 clubteams, 7 bedrijventeams en enkele individuele deelnemers ingeschreven. Of ik zelf deel ga nemen? Hmmm, weet ik nog niet. Ik heb een redelijk constante snelheid, maar of ik in staat ben om die snelheid in te schatten zónder daarbij gebruik te maken van hulpmiddelen? Dat heb ik simpelweg nog nooit eerder geprobeerd. Hoe dan ook, ook als ik niet mee doe: ik vind het een heel leuk kampioenschap.

Meer info vindt je bij de NTFU.

Deel dit bericht:

2 Comments

  1. Hmm, geen GPS-fietscomputer gebruiken… No, thank you. Ik registreer al mijn ritten, dus dit idee valt voor mij al af. Wel een superleuk idee trouwens.

    1. Het is wel jammer dat ze niet iedereen een soort black-box meegeven in de vorm van een GPS-tracker zonder display. Zodat je na afloop toch je GPS-track kunt opvragen. Werkt ook nauwkeuriger dan tijdscontroles op vaste plaatsen. Wie weet iets voor 2013…..

De reacties zijn gesloten.

Op deze website wordt gebruik gemaakt van tools die kleine bestanden (cookies) op je computer opslaan. Cookies zijn veilig en worden gebruikt de site goed te laten werken en om (anonieme) gebruiksrapportages te maken (technische cookies). Andere cookies, zoals van YouTube of Addthis kun je naar wens uitschakelen, maar dan werkt die functionaliteit (uiteraard) ook niet. Je kunt via dit voorkeurvenster schakelen tussen je keuze. Lees meer over het privacybeleid van dit weblog