Schoenen

Shimano SH-MT42 Als zo vaak, schrijf ik veel berichten niet omdat ik nou zo vreselijk veel verstand van zaken heb, maar omdat ik voor mezelf vast wil leggen hoe iets was, waarom ik iets deed, wat gebeurde etc.

Zo ook bij deze post. Zie het niet als een advies, maar als een beschrijving van de schoenen die ik de afgelopen twee jaar gekocht en gebruikt heb tijdens het fietsen. En natuurlijk leer ik graag van jou als jij andere of vergelijkbare ervaringen hebt met schoenen.

Mijn eerste paar schoenen om mee te fietsen (daar heb ik overigens geen foto van, maar ze lijken op de Shimano SH-MT42 die je hier bij het bericht ziet), kwam overigens gewoon van de Lidl (of Aldi, dat weet ik niet precies meer). Niet duur, zo’n euro of 30, maar met optie om er SPD-clips op te bevestigen.

Met dat eerste paar schoenen heb ik ook een belangrijke les geleerd: altijd passen!
Toen een jaar later de Lidl weer een actie leek te hebben met wat ik dacht dat dezelfde schoenen waren, kocht ik, zonder te passen, weer een paar. Deze bleken echter net wat hoger te zijn waardoor ze net onder mijn enkels wreven. Was niet fijn en gelukkig kon ik ze nog ruilen.
Dat is met het bestellen van schoenen online ook wel mogelijk, maar kost in de regel altijd geld (verzendkosten retour).

Maar eigenlijk zaten die eerste paar, goedkope, schoenen best goed. Ze hadden alleen als nadeel dat ze natuurlijk geen regen tegen hielden (merkte ik tijdens de eerste HBO Fietstocht die ik in de stromende regen fietste) en omdat ik binnen begon met Spinning en niet met dezelfde schoenen binnen en buiten wilde fietsen, had ik gewoon behoefte aan uitbreiding. (ik vond dat zelf wel overtuigend klinken)

Shimano SH-MW80
Shimano SH-MW80

Als schoenen voor in de regen en slechtere weersomstandigheden koos ik de Shimano SH-MW80. Op papier leken dat prima schoenen. Maar in de praktijk viel het wat tegen. Deze had ik online besteld zónder vooraf te kunnen passen. Ik had ze al een maat groter besteld dan gebruikelijk in mijn schoen (Shimano schoenen vallen klein uit) en ze pasten precies. Pas in de winter merkte ik dat dat waarschijnlijk iets té precies was om ook een slag dikkere sokken er in te dragen. Ook bleek dat er via mijn benen nog steeds het nodige water naar binnen liep, dus droge voeten hield ik er ook niet mee als het echt regende.

Shimano SH-R063C
Shimano SH-R063C

Voor tijdens het Spinning heb ik een paar Shimano SH-R063C. Prima schoenen. Zitten lekker, maar zeker ook schoenen voor binnen én om niet mee te lopen. De onderkant van de schoen is namelijk glad en dat betekent dat de SPD-clips uitsteken. Fijn als je op een tegelvloer loopt (tapdansen), maar levensgevaarlijk om de trap mee op en af te lopen (onze Spinning ruimte zit boven, ik doe de schoenen dus boven aan en uit).
Prima voor binnen ook omdat ze twee ventilatiegaten aan de onderkant en een (niet zichtbaar) ‘rooster’ aan de bovenkant hebben. Geen last van hete voeten dus tijdens de Spinningles.

Toen ik van de Ligero RS2 overstapte op de Gazelle Vuelta, vond ik dat ik schoenen moest hebben die ook meer bij een racefiets pasten (ook mannen zijn ijdel hoor!).

Shimano SH-M161
Shimano SH-M161

Ik wilde niet zo’n gladde schoenen als voor Spinning, dus kwam ik uit bij de Shimano SH-M161. Dat zijn eigenlijk MTB schoenen, maar dat gaf niet. Ook deze schoenen (2 maten groter dan normaal!) zitten prima.

Shimano SH-MT42
Shimano SH-MT42

Maar ja, toen ik een 29-er kocht en wist dat ik daarmee tamelijk vaak in de modder en blubber terecht zou komen, wilde ik toch een paar schoenen die daar bij hoorden. Ik had natuurlijk de Shimano SH-MW80’s kunnen gebruiken die ik nog had liggen, maar gezien de ervaringen daar tot nu toe mee ging ik op zoek naar wat anders en kwam uit bij de Shimano SH-MT42. Niet waterdicht van zichzelf, daarom draag ik ze meestal in combinatie met deze overschoenen:
NORTHWAVE-Husky
NORTHWAVE Husky

Samen houden ze mijn voeten droog en relatief warm (van alle onderdelen van mijn lijf hebben mijn tenen het nog steeds het eerste koud). De overschoenen spoel ik af na elke rit en de Shimano SH-MT42 blijft nagenoeg schoon, op de onderkant na natuurlijk. Maar omdat de zolen er eenvoudig uit kunnen, zijn die ook gemakkelijk onder de kraan af te spoelen en te drogen.

En daarmee heb ik voorlopig wel even een verzameling schoenen die groot genoeg is. En voor wie twijfelt: dit bericht is niet gesponsord door Shimano. Ik blijk gewoon een voorliefde voor dat merk schoenen te hebben, ondanks dat de Shimano SH-MW80 de verwachtingen niet helemaal waar maakte.