Gedaan: Duiken in Plakias met Dive2gether

Dit bericht is deel 15 van 15 in de serie Kreta 2016

Regenboog bij Dive2gether in Plakias Daar waren we alweer voor de vijfde keer in Plakias bij Dive2gether. Dit jaar om tijdens de eerste week lekker rustig aan te doen en dan de tweede week hard aan het werk te gaan tijdens de EFR en Rescue Diver trainingen. We waren op maandagochtend 1 augustus heel vroeg vanuit Weeze vertrokken, en ’s middags waren we al bij de duikschool in Plakias nadat we al boodschappen gedaan hadden en ons appartement hadden opgezocht.

Ook dit keer weer een warm weerzien met de mensen van de duikschool. Sommigen kennen we al van de eerste keer dat we er kwamen, hebben we contact mee via Facebook ook tussen de vakanties. Anderen zijn nieuw. Sommigen hebben we elk jaar meer volwassen zien worden, anderen zijn nog jong (ik weet het, het komt ook omdat we zelf elk jaar ouder worden) en maken ook al indruk. En er waren ook mensen die er dit jaar niet meer bij zijn. Dat is jammer, maar divemaster of instructor zijn is niet iets wat veel mensen hun héle leven doen. En dus zijn er mensen die een andere opleiding gaan volgen, ander werk gaan doen.

Waarom 5 jaar op rij terug gaan naar dezelfde duiklocatie en duikschool? 
Nou, niet omdat het de mooiste duikstekken ter wereld zijn. Dat klinkt hard, maar je moet je wel realiseren dat je op Kreta, net als op de meeste andere plekken in de Middellandse Zee wel ook bereid moet zijn om naar het onderwaterleven te zoeken. Het is geen Bonaire, geen Rode Zee, geen ….. (vul maar een exotische plek in).

Wil je kennis maken met duiken en trekt het groene water van Nederland je niet? Wil je opleidingen volgen in lekker warm water maar wel met serieuze en goede instructors? Duik je met (jonge) kinderen en wil je een plek in het buitenland waar ze echt goed op ze letten, gewend zijn om rekening met ze te houden? Wil je daarbij zeker zijn van goed materiaal, dat goed onderhouden wordt? Zoek je een duikschool met mensen die houden van hun vak, het land waar ze wonen en werken en de natuur waarin ze duiken?

De Rescue Diver cursus groep met Josine, Pierre, Marit, Niek G, Martijn, Niek vd K
De Rescue Diver cursus groep met Josine, Pierre, Marit, Niek G, Martijn, Niek vd K

Ja, dan kom je vijf jaar achter elkaar bij Dive2gether.

We hebben ons Open Water brevet in Nederland gehaald, maar de PPB, DUP en Underwater Navigator specialties in Kreta. Net als de adventure dives voor Nachtduiken en Diep. En dit jaar dus EFR en Rescue Diver. Inmiddels hebben we ook op Mallorca, Malta, in Hurghada (Rode Zee) en het Grevelingenmeer gedoken en dat aantal locaties zal zich nog wel uitbreiden (begrensd door het vakantiegeld uiteraard). Zijn we nu uitgeleerd? Nee, zeker niet. Ik wil nog graag de Diep specialty afronden zodat ik tot 40 meter gebrevetteerd ben. Nitrox is een optie, idem voor droogpak (en dan bijvoorbeeld ice diver of zo). De Stroming specialty gaan we zeker doen, maar dan in Zeeland. De Diver Propulsion Vehicle specialty lijkt me super gaaf, maar die apparaten zijn zó duur dat gebruik dan waarschijnlijk beperkt blijft tot tijdens de specialty.

Kortom, genoeg te leren.Zijn we volgend jaar weer op Kreta te vinden? Ik weet het niet, die plannen zijn nog lang niet rond. Wellicht gaan de kinderen (als ze oud genoeg zijn) nog terug voor een Bootcamp, maar dat duurt nog een paar jaartjes.

Mare-Mundi Field Station Crete
2016-08-02 20.31.11OK, ik beken, in tegenstelling tot de rest van de familie, die tijdens de twee weken dat we er waren alle drie de verschillende presentaties van Martina hebben bijgewoond, heb ik die avonden gespijbeld en zitten te relaxen op het balkon van ons appartement.

De foto hiernaast is dan ook gemaakt door Josine en niet door mij. Maar zij en de kinderen waren heel enthousiast over de verhalen van Martina, die sinds 1 april 2016 vanuit Mare-Mundi het “veldstation” Kreta bemenst en daar 2x per week ’s avonds over verteld. Daarnaast doet ze veldonderzoek, zo is er in de baai van Souda een stukje zeegras afgebakend dat inmiddels bekend staat als “Martina’s garden” waar ze onderzoek doet naar de groei van zeegras of Neptune grass. Dus daarom ook daarvan een vermelding.

13962869_10208898782321098_3656201546219975688_oZo, genoeg geschreven. De foto’s zijn verwerkt en staan hier allemaal bij elkaar op Flickr. Het waren er uiteindelijk na selectie zo’n 200. En dit zijn dan de foto’s die door ons zelf zijn gemaakt.
Alle individuele logs en verslagen van deze twee weken kun je hier bij elkaar vinden.

Tot slot nog even voor mezelf de apparatuur waarmee ik dit jaar gedoken heb:

Pak: Mares Rover 5.3, size 5
BCD: Mares Prestige MRS, Medium (loodpockets) + Mares Dragon MRS Plus, Medium (loodpockets)
Automaat: Mares Prestige 12S

Camera #1: Canon G16 + Fantasea onderwaterhuis +  Sea&Sea YS-01 flitserset met flex arm
Camera #2: Canon Powershot S120 + Ikelite onderwaterhuis

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
18 augustus 2016 10:29

De verhalen + foto’s van 2 weken duiken, EFR + Rescue Diver staan online: https://t.co/JnPcwd59XV @D2G_Crete @PADI https://t.co/VymwT8Z9Yr

trackback
20 september 2016 17:08

RT @PeterMcAllister: De verhalen + foto’s van 2 weken duiken, EFR + Rescue Diver staan online: https://t.co/JnPcwd59XV @D2G_Crete @PADI htt…