PADI Rescue Diver praktijkdag 1

Dit bericht is deel 8 van 15 in de serie Kreta 2016

Souda Vandaag was dag 1 van 4 praktijkdagen die onderdeel uitmaken van de cursus voor PADI Rescue Diver. Nadat we zaterdag al de basisvaardigheden met betrekking tot CPR, beademing etc. geoefend hadden in het leslokaal, gingen we vandaag in het water aan de slag. Dag 1 begon met zelfredzaamheid, zoals het verwijderen van kramp, maar ook het omgaan met “geen lucht”. Herhalingen van de Open Water cursus, dus geen probleem.Rondjes draaien
Een minder prettige (maar zeker leerzame) oefening was het vinden van je positie in het water als je bv door een plotselinge stroming of andere gebeurtenis je oriëntatie kwijt raakt. Je kunt dan je bubbels voelen en zo toch weten wat boven of onder is. Omdat we niet zó diep zaten dat je niet ook eenvoudig even kon kijk waar de bodem was, was de opdracht om je masker vol te laten lopen (geloof me dan hou je je ogen wel dicht). Daarna werden we flink rondgedraaid door Sabrina (zie ook de foto rechts). Nou, dat volle masker maakte de oefening nét wat interessanter. Want dat water liep ook mijn neus in en geloof me: spoelen met zout water is niet prettig. Dat maakt het rustig blijven, bellen voelen, goed draaien en masker klaren nét even wat minder vanzelfsprekend. Maar het ging goed, die reflex van “naar boven” heb ik dus ook in zo’n situatie niet en dat is goed om te merken.

In de middag gingen we aan de slag met vermoeide duikers en duikers die in paniek zijn (en dus bv op je proberen te klimmen in hun poging om vooral maar uit het water te komen). Die laatste hebben als voordeel dat ze vooral níet naar beneden willen, dus via die kant kun je ze goed benaderen als het niet anders kan (of je laat ze zichzelf vanaf een veilige afstand eerst uitputten, dan worden ze ook kalm).
Sleeptechnieken (via de fles, via de vinnen, onder de bovenarm) geoefend, die zouden we de dagen erna mogen blijven herhalen. 🙂