Emergency First Response

Dit bericht is deel 6 van 15 in de serie Kreta 2016

EFROp zaterdag was het tijd om terug “naar school” te gaan. Vandaag hadden we de hele dag de Emergency First Response training onder leiding van Sabrina. Tijdens de training keken we eerst naar de toetsen die we als huiswerk gemaakt hadden over de zorgverleningscyclus (“AB-CABS” – Airway open?, Breathing normally, Chest Compression, Open Airway, Breathing for Patient, Serious Bleeding, Shock, Spinal Injury) waarna we aan de slag gingen met het naspelen van scenario’s die steeds verder opbouwden. Van het benaderen van slachtoffers (“Hallo, mijn naam is Pierre. Ik ben een noodhulpverlener. Mag ik je helpen?”), het draaien van slachtoffers, in stabiele zijligging leggen, het uitvoeren van CPR en beademing (met dank aan “little Annie”, de oefenpop, borstcompressies mag je namelijk nooit oefenen op een gezond persoon) etc.

Een aantal zaken waren nog gelijk aan toen ik ooit de opleiding voor Bedrijfshulpverlener gevolgd heb, maar andere zaken waren inmiddels gewijzigd. Zo wordt er niet meer eerst naar een hartslag gevoeld (blijkt zelfs voor professionele hulpverleners moeilijk te zijn) en wijzigt het tempo van de borstcompressies regelmatig.

Omdat hij tot de standaarduitrusting van een Rescue Diver behoort hebben we ook geoefend met het beademen met behulp van een pocket masker i.p.v. mond op mond.

Nuttige training! Morgen eerst nog een dagje “gewoon” duiken en dan aan de slag voor het tweede deel van onze trainingen: de Rescue Diver training.