Cirkewwa

Dit bericht is deel 1 van 9 in de serie Malta 2015

Collage 2015-10-25 21_52_17.jpgDuik nr: 66
Locatie: Cirkewwa
Tijd in / uit: 10:46 – 11:20
Flesdruk in / uit: 230 – 130 bar (fles: 12 liter, staal)
Diepte Max: 22,6 meter Gem: 14,3 meter
Gewicht lood: 6 kg
Zicht: smilie2 smilie2 (20 m)
Computer: Zoop
Temperatuur (lucht): 25°C
Temperatuur (bodem): 22°C
Omstandigheden: Zout | Kant | Zonnig
Gids: Tom
Buddy: Marit, Josine, Niek


Duik nr: 67
Locatie: Cirkewwa
Tijd in / uit: 12:51 – 13:28
Flesdruk in / uit: 230 – 130 bar (fles: 12 liter, staal)
Diepte Max: 20,1 meter Gem: 12,5 meter
Gewicht lood: 6 kg
Zicht: smilie2 smilie2 (20 m)
Computer: Zoop
Temperatuur (lucht): 25°C
Temperatuur (bodem): 22°C
Omstandigheden: Zout | Kant | Zonnig
Gids: Tom
Buddy: Marit, Josine, Niek

De eerste duikdag van de herfstvakantie bracht ons naar Cirkewwa, een populaire duikplek direct naast de veerboot terminal voor de veerboot naar Comino en Gozo. Hier is bij de aanleg van de terminal duidelijk aan de duikers gedacht. Er is een aparte afrit die duidelijk gemarkeerd is met “Divers” op de weg en de parkeerplaats, met wc’s en douches is ook alleen voor duikers bestemd. De politie deelt hier van tijd tot tijd bekeuringen uit als dagjesmensen voor de anderen eilanden hier toch parkeren. Je kunt er op verschillende manieren te water: via een trapje in Suzie’s pool, een ondiep deel van de duikplek of via een grote stap het water in bij de vuurtoren.
Cirkewwa Cirkewwa Cirkewwa Cirkewwa Cirkewwa
Je komt er een grote variatie van vis tegen, van scholen kardinaalvisjes, zeebrasems, rode mul (zie foto hierboven) tot amberjacks, tandbaarzen (“groupers”, soms groot en op afstand) en schorpioenvissen (groot en klein), ander leven zoals vuurwormen (groot!), murenes (klein en bang), naaktslakken (zie hierboven), heremietkreeftjes (klein, zie hierboven).

Voor deze eerste dag had Niek een 7 liter fles (2x) meegekregen. Dat bleek weliswaar lekker licht, maar het verschil met onze 10 liter en 12 liter flessen was toch wat groot. Hoewel hij qua luchtverbruik vergelijkbaar is met ons, was een duiktijd van 34 minuten en 37 minuten wel aan de korte kant. De overige dagen heeft hij gewoon weer met een 10 liter tank gedoken en waren de duiken een stuk langer.