Eerste ritje van 2015 – Op visite tijdens een zonnige vrijdag


Bekijk een uitgebreider overzicht op de Garmin website
Totaal: 144,16 km totaal
Duur: 04:56:52
Gemiddeld: 29,1 km/uur (met autopause)
Gemiddelde trapfrequentie: 79 omwentelingen per minuut
Weer: 21,2°C, droog, heerlijk zonnetje, beetje wind.
Omstandigheden: Ideale omstandigheden, maar na 6 maanden voor het eerst weer buiten, dus toch wel zwaar!
Gereden met: de Ridley Fenix Classic

Als je hier al wat langer komt, dan weet je dat ik na een tijd heel intensief fietsen, het nu ook al een tijd een stuk minder intensief doe. Lees: niet. Ja, wel binnen, op een Spinning fiets. Maar dat is steeds 1 uur, of een enkele keer 4 uur voor een marathon. Maar met de weersvoorspellingen voor vandaag, het gegeven dat het vrijdag was (mijn vaste vrije dag), de auto de hele dag weg was én ik toch wel even graag bij mijn moeder op de thee wilde, waren genoeg motivatie. Al heeft het er wel om gespannen. Er moet namelijk het nodige gebeuren als een fiets 6 maanden binnen gestaan heeft: eerst even checken of alles nog werkt, ketting van nieuw laagje smeer voorzien, nieuwe lucht in de bandjes. Er moesten ook nog wat klusjes gedaan worden, dus na 2 trommels bonte was stapte ik op de fiets.

O ja, en een klein detail was natuurlijk dat mijn moeder zo’n 70 km van me vandaan woont. Niet dat ik dat nog nooit op de fiets gedaan heb, maar nog nooit als eerste rit na zo lange tijd. Bijkomende uitdaging was dat ik de routeplanner van de fietsersbond had willen gebruiken om eens een andere dan “de kortste” route te plannen. Helaas verslikte mijn Garmin zich danig in die GPX bestnaden, ook als ik export naar track deed. Resultaat was uiteindelijk dat de Garmin zelf een route ging berekenen. Geen goed idee. Zo kwam ik na 20 km vol op een onverhard pad terecht en op de terugweg leidde hij me door Geleen, Sittard, Susteren, Echt. Voor wie Helmond kent, zoiets, maar dan erger. Dat was meer een intervaltraining op de terugweg. En dat is niet fijn als je benen niet meer optimaal zijn en het warm is.

Betekende dus dat mijn gemiddelde snelheid wat omlaag ging, ondanks dat ik (op papier tenminste) de wind op de terugweg meer in mijn rug zou moeten hebben gehad dan op de heenweg. Nou ja. Ik ben heelhuids thuis gekomen en het was gezellig om even op bezoek te gaan.