Berg en Daltocht


Grotere kaart weergeven
Bekijk een uitgebreider overzicht op de Garmin website
Totaal: 195,5 km totaal
Duur: 6:34:45
Gemiddeld: 29,7 km/uur (met autopause)
Gemiddelde trapfrequentie: 87 omwentelingen per minuut
Hoogtemeters: 609 meter
Weer: 14,0°C-24,0°C, Er was regen voorspeld, maar ik was op tijd thuis
Omstandigheden: Pittig vanwege het straffe tempo, maar lekker in de groep mee kunnen fietsen, af en toe kopwerk, lekker fietsweer!
Gereden met: de Ridley Fenix Classic

Volgende week is Diekirch-Valkenswaard, dus was het de bedoeling dit weekend nog de nodige kilometers te maken. Omdat een groep van zo’n 10 andere deelnemers aan Diekirch-Valkenswaard vandaag De Berg en Daltocht zouden gaan fietsen vertrok ik vanochtend om half 7 in de richting van Eindhoven (Woensel Noord). Op de fiets om een paar extra kilometers toe te voegen aan de 170 kilometer die de tocht zelf zou zijn. Het was al lekker weer, de Garmin zegt 14°C maar zo fris voelde het zeker niet in mijn korte broek en met korte mouwen. Ik had eigenlijk rustig aan richting Eindhoven willen fietsen, maar omdat het beetje wind dat er stond vanuit Oostelijke richting kwam (redelijk in de rug dus), kwam ik (ondanks de opgebroken wegen in Helmond) toch met een lekker gemiddelde van 30,8 km/uur in Woensel aan. Daar gewacht op de rest en toen op weg. We kwam al snel bij een grotere groep die er stevig aan trok. Het tempo lag steeds ruim boven de 30 km/uur en we legden die 56 km naar de eerste rustplek dan ook af met een gemiddelde van 32,2 km/uur (tegen de wind in). Oef. Als ik Endomondo mag geloven waren dat mijn snelste 50km ooit en ook het hoogste uurgemiddelde ooit. Mijn benen voelden nog prima, ook na die dik 80 kilometer, maar ik wist dat we nog wat klimwerk zouden krijgen in Berg en Dal en we waren uiteraard ook nog niet eens op de helft. Na die eerste stop gingen we als groep van 10 verder zonder trein er voor.

Hoogteprofiel_Berg_en_Dal
Bij Berg en Dal ging het gemiddelde uiteraard een flink stuk omlaag. Het waren “maar” 609 hoogtemeters, maar die zaten in zo’n 40 kilometer gepropt. Dat betekende dus af en toe stevig klimmen. Maar ik kon goed mee, dus dat was een lekker gevoel. Een keer ging het goed mis. We dreigden een afslag te missen, moesten drukke weg oversteken, hadden net afgedaald en moesten toen meteen met dik 10% omhoog. Ik haalde het net niet allemaal met schakelen (voor naar klein, achter naar groot) en mijn derailleur sloeg vast. Afstappen, wiel even optillen, trapper ronddraaien zodat hij kon schakelen, opstappen en vanuit stilstand toch weer omhoog. Ging daarna verder zonder problemen. Tja. Na zo’n 150 kilometer was het tijd voor de tweede stop, lekker fris glas cola, stuk appelgebak, bidons nog een keer bijvullen en weer verder. Nu met een wat rustiger tempo dan de eerste kilometers, maar met 30 km/uur gemiddeld nog steeds niet slecht.

Omdat de route al een paar dagen online had gestaan had ik besloten om de tocht niet helemaal tot Eindhoven uit te fietsen. Zeker met de wind uit het Oosten leek het me vandaag niets om na die 27 km (Deurne – Eindhoven), 170 km van de tocht nog een keer 27 km alleen terug tegen de wind in te fietsen. Het moest ook leuk blijven. Dus draaide ik in Erp af richting Gemert, via de Mortel door naar Bakel en na 195 kilometer was ik  bijna 8 uur na vertrek vanochtend met een gemiddelde van 29,7 km/uur weer thuis. Ruimschoots voor de voorspelde regen. Ik geloof niet dat ik vandaag nog een extra 65 kilometer had willen fietsen, maar ik neem aan dat we de 260 kilometer volgende week ook een stukje rustiger afleggen.

Met vandaag erbij komt het totaal dat ik gefietst heb met de Ridley Fenix Classic sinds 22 maart dit jaar op 3.117 kilometer en 9.778 hoogtemeters. Daarvan zijn 556 kilometer en 3.765 hoogtemeters alleen al van deze maand. Dat zou genoeg moeten zijn. Ik heb er in ieder geval zin in! 🙂

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
24 augustus 2013 16:33

Berg en Daltocht. 195km, 29,7km/uur gem. met o.a @Pdevos468. Prima laatste voorbereiding voor @SWWKVwd http://t.co/YpfCKv5rZH #mijntoertocht

trackback
25 augustus 2013 15:58

Berg en Daltocht #ActiveGeek http://t.co/pJjQNYNVJ6