OpenStreetMap kaarten op je Garmin

Het was een klusje dat ik voor het laatst 4 jaar geleden gedaan had. En dat begon merkbaar te worden. Want er waren steeds meer rotondes en kruisingen die nét wat anders waren dan mijn Garmin 800 dacht. Ik heb het over het updaten van de gratis OpenStreetMap kaarten op mijn Garmin 800. Deze kaarten gebruikt de Garmin bij het laten zien van de route-instructies. Ik maak namelijk steeds een route op Strava.com, download die dan als GPX, zet die op de Garmin en als ik dan de “Afslagbegeleiding” voor die route aanzet dan waarschuwt de Garmin me netjes bij elke afslag.

De kaarten die de Garmin daarvoor gebruikt werden niet bij de Garmin bijgeleverd (ik begrijp dat dat bij de Edge 1000 en 520 wel zo is). Die kon je kopen, maar dat was best duur. Gelukkig kan dat helemaal gratis, maar je moet de kaarten wel van tijd tot tijd bijwerken. Dat heb ik vandaag weer gedaan en daarom even een notitie voor mezelf (en voor wie het ook steeds vergeet) over de werkwijze:

Stap 1:  Selecteren van de kaarten.

Ga naar http://garmin.openstreetmap.nl/ selecteer daar “Routable Bicycle (Openfietsmap Lite)” en het gewenste land. Zet het vinkje aan bij “Perhaps you’d like to add some additional tiles?“. In mijn geval wilde ik voor de zekerheid ook een paar tiles wat meer over de grens in Duitsland, België en richting Luxemburg downloaden. Ook de omgeving Kent in het Verenigd Koninkrijk wilde ik er graag bij hebben. In de screenshot zie je de optie “Download map now!”. Dat is alleen het geval als je geen extra tegels geselecteerd hebt, anders krijg je de vraag om een mailadres in te vullen. Je krijgt dan een mail met een link naar een map met bestanden.

Stap 2:  Downloaden.

Je hebt hier het bestand nodig waar achter staat “Compressed file that contains a single image that can be placed directly onto the SD-card of the GPS.“. Download het bestand naar je computer en unzip het. Er zit een .img bestand in.

Stap 3: Op je Garmin plaatsen.

Als ik mijn Garmin 800 aansluit op mijn computer dan kan ik ook bij het micro SD-kaartje (daar slaat hij alle tracks op). Maar daar naar toe kopiëren is best traag. Daarom is het beter om het kaartje even uit de Garmin te halen en via een adapter direct in je computer te stoppen. Kopieer het .img bestand in de /garmin map op de micro SD-kaart.

Klaar.

Het is handig om oude kaarten te verwijderen. Wil je voor een vakantie tijdelijk een extra gebied erbij downloaden dan kan dat. Laat dan de andere kaarten staan. De Garmin leest alle .img bestanden die in de map staan bij het opstarten. Als je een kaart niet meer nodig hebt, kun je hem beter verwijderen, dat versnelt het opstarten van de Garmin.