Gedaan: Duiken in Plakias met Dive2gether

Dit bericht is deel 1 van 16 in de serie Kreta 2015

Schermafdruk 2015-08-29 06.59.27 Het was voor mijn gevoel veel te snel voorbij, maar het waren toch echt 2 weken vakantie in Griekenland. Ook dit jaar in Plakias (Kreta) om te duiken bij Dive2gether.

Ik heb in totaal 16 duiken gemaakt, daarvan waren er 3 onderdeel van de Underwater Navigation Specialty en eentje was een Deep Adventuredive. Met die laatste hebben we alle vier nu on (Junior) Open Water Diver brevet afgerond. Met respectievelijk elk zo’n 55-65 duiken in ons logboek zijn we volgens de kenners nog lang geen ervaren duikers (de geldende mening schijnt te zijn dat je dat pas vanaf 100 duiken bent), maar ik weet wel dat ik me toch al heel wat anders in en om het water op mijn gemak voel dan toen we vier jaar geleden voor het eerst in Plakias aankwamen.
Inderdaad, er is nog meer dan genoeg te leren. Dus daarom zal dit jaar waarschijnlijk ook wel niet het laatste jaar zijn geweest dat we in Plakias te vinden waren.

Waarom al voor het vierde jaar naar dezelfde duikstek(ken)? Niet omdat het de goedkoopste duikschool is die we kunnen vinden. Of omdat je er een maximaal aantal duiken in 2 weken of op een dag kunt maken. Ik ken verhalen van mensen die vier duiken op een dag maken, of twee duiken voor de lunch en dan de middag “vrij” hebben. We hebben in Mallorca meegemaakt dat we apparatuur meekregen die er tamelijk aftands uitzag bij een duikschool waar het allemaal snel snel moest. Daar kan ik heel simpel over zijn: dat wil je niet. Dat zou ik niet willen als het om mezelf alleen ging, maar zeker niet als ik twee tieners mee neem, niet als ik met het hele gezin ga duiken.
Bij Dive2gether hebben ze stuk voor stuk goede pakken, trimvesten en ademautomaten. De instructeurs en gidsen hebben boven en onder water tijd en oog voor je. En dat is een rust en zekerheid die heel erg prettig zijn als je met het hele gezin duikt. De crew is een gezellige mix van nationaliteiten, net als de duikgasten. Natuurlijk, veel Nederlanders, maar het is regelmatig een mengelmoes van Nederlands, Engels, Duits en wat Frans door elkaar heen. 🙂
En het is gewoon ook een gezellige duikschool. Die er van alles aan doet om je ook de andere gasten en de crew te leren kennen. Of dat nou is tijdens de wekelijkse barbecue op de maandagavond in de tuin van de duikschool (onder de olijfbomen) of op vrijdag bij Goules, of gewoon voordat je vertrekt met de boot (even kort voorstelrondje). En natuurlijk ook omdat het geen “wij doen wel even alles voor je duikschool is”. Uitladen van de trailers bij het strand doe je samen, idem bij de boot in de haven. Dan kun je het best relaxed vinden als alles voor je gedaan wordt (ik begrijp dat zulke vakanties er ook zijn), maar het heeft ook als voordeel dat je mee krijgt wat er allemaal nodig is aan organisatie om een duik heen. Enne, voor tieners vind ik het ook helemaal niet erg als ze begrijpen dat duiken meer is dat het water in stappen en lucht uit je trimvest laten.

Dus, volgend jaar? Wie weet. Op zich zijn er natuurlijk nog enorm veel andere plekken op de wereld waar we willen duiken. Van de andere kant zijn we nog niet uitgeleerd. Ik denk niet dat Divemaster in mijn lijn van ontwikkeling ligt, maar Master Scuba Diver zie ik wel zitten. En dan eigenlijk niet eens zozeer als doel op zich. Maar als je kijkt naar de onderdelen daarvan, dan zijn we al een heel stuk op weg. De benodigde 50 duiken hebben we alle vier al, we hebben 3 van de 5 benodigde specialties (PPB, DUB, Navigatie) en voldoende belangstelling voor die minimaal 2 benodigde extra. Zo willen we in Nederland graag de Drift Diver specialty doen, wil een aantal van ons de AWARE – Fishidentification specialty doen, ben ik zelf na aan het denken over de Equipment Specialist specialty en vinden we allemaal de Search and Recovery specialty gewoon heel leuk om te doen (ook al kun je je afvragen wanneer we dat nodig hebben).
En natuurlijk de PADI Emergency First Response en Rescue Diver trainingen. Want we hebben inmiddels genoeg vertrouwen (en navigatievaardigheden) om ook zonder gids in de Grevelingen te duiken, bij die zelfstandigheid hoort ook voldoende kennis van wat je moet doen als het een keer mis gaat.

Kortom…