Adventure Dive: Nachtduik

IMG_0089.jpg Duik nr: 26
Locatie: Souda
Tijd in / uit: 21:17 – 22:04
Flesdruk in / uit: 180 – 90 bar
Max. Diepte: 7,9 meter
Gewicht lood: 4 + 2 kg
Zicht: smilie2 smilie2 smilie2
Computer: Zoop
Temperatuur (lucht): 30°C
Temperatuur (bodem): 24°C
Omstandigheden: Zout | Kant
Gids: Thomas van Walstijn
Buddy: Marit Gorissen
Op woensdagavond was het tijd voor een nieuwe ervaring: een nachtduik. Helaas kon dit niet met z’n vieren want de eerste keer moet je hem als ‘adventure dive’ uitvoeren. Dat betekent dat je een stuk theorie moet bestuderen over nachtduiken, die vooraf met je besproken wordt. En dat je bij aanvang van de duik een stuk onder water moet navigeren met behulp van een kompas. PADI heeft voor adventure dives in tegenstelling tot de specialties echter een leeftijdsgrens van 12 jaar gesteld. Dus moest Niek nog een jaartje wachten en besloot Josine dat ook te doen zodat ze het volgend jaar samen als buddy team kunnen doen.

Nachtduiken is net als eigenlijk alles wat we tot nu toe onder begeleiding van Dive2Gether gedaan hebben, absoluut niet eng. En in dit geval ook niet moeilijk. Omdat het water heel helder is leverden de zes lampen van ons groepje meer dan genoeg licht om onder water te zien. Elke buddy team kreeg een eigen kleur knaklichtje op de duiktank en de gids had een fel, duidelijk zichtbaar knipperend licht achter op zijn tank. Ook boven water was er voldoende verlichting. Zo had de boei een lampje en op het strand stonden 2 lichten. Die stonden iets boven en achter elkaar. Zo kon je ze gebruiken om de plek waar we te water gegaan waren terug te vinden. Als je de lampjes namelijk niet op één lijn zag, dan moest je parallel aan de kust zwemmen totdat je ze wel op één lijn zag, van daaruit volgde je ze dan tot aan het strand.

IMG_0099.jpg Vliegende Poon

We hadden bij deze duik zelf geen fototoestel meegenomen. Enerzijds was dat niet nodig, Thomas maakte genoeg mooie foto’s, maar ook hier gold: niet teveel (nieuwe) dingen tegelijkertijd willen doen.
Bij nachtduiken ga je niet diep, bij deze duik had ik een vest met geïntegreerde loodpockets, dus had ik voor de zekerheid 2 x 1 kg achter in het trimvest mee. Geen probleem dus met onder wat blijven. Heel cool en voor herhaling vatbaar. 🙂

In de baai van Souda mag de duikschool ’s avonds maar maximaal 50 minuten duiken, dus geen tweede duik en/of langere duik, ook al had dat gezien de hoeveelheid lucht best gekund.
Oh ja, en na afloop werden we getrakteerd op een mega-stapel overheerlijke pannenkoeken die door Meta gebakken waren. Smullen!! 🙂