PADI Digital Underwater Photographer Specialty – duik 1

IMG_0749.jpgDuik nr: 20
Locatie: Souda Beach
Tijd in / uit: 11:15 – 12:04
Flesdruk in / uit: 200 – 100 bar
Max. Diepte: 4,6 meter
Gewicht lood: 4 kg
Zicht: smilie2 smilie2
Computer: Zoop
Temperatuur (lucht): 31°C
Temperatuur (bodem): 24°C
Omstandigheden: Zout | Kant
Gids / instructeur: Tymen Roelofs
Buddy: Marit Gorissen

Nadat we vorig jaar de Peak Performance Boyancy specialty gedaan hadden, vonden we dat  we dit jaar klaar waren voor de Digital Underwater Photographer Specialty. We hadden de theorie vooraf thuisgestuurd gekregen en de dag voor de eerste praktijkduik kregen we uitgebreid uitleg van Tymen over hoe we voor de camera moesten zorgen. D.w.z. schoon maken en smeren van de O-ring, het testen op lekkages en natuurlijk de verschillende functies van de betreffende camera die we daar huurden.

Op de vrijdag kregen we aan het strand ook eerst nog een uitgebreide briefing met de opdrachten voor de eerste duik. Het ging stap voor stap: eerst scherpe foto’s maken van een loodblokje dat Tymen meegenomen had, gewoon nog zonder je zorgen te maken over witbalans en flitser. En daarna om beurten foto’s maken van je buddy. Daarbij letten op scherpstellen en compositie. In mijn logboek staat moeilijk! en dat was die eerste duik ook. Onder water foto’s maken is nu eenmaal heel wat anders dan op het droge. Jij staat niet met twee voeten op de grond, maar hangt in het water. En stil hangen is dan niet gemakkelijk. Bijkomende complicatie voor mij was dat de 4 kg lood die ik bij de vorige duik gebruikte vandaag eigenlijk net wat weinig was. We bleven namelijk heel ondiep en ik moest dus heel geconcentreerd adem halen om onder water te blijven. En laat dat nou net iets zijn wat niet vanzelfsprekend is als je met iets bezig bent dat je uiterste concentratie vergt.
IMG_0747.jpg M1073329.jpg R1073887.jpg
Gelukkig weet ik op dit moment (tijdens het typen van dit bericht) dat ook dit een kwestie van oefenen en vaak doen is. En inmiddels gaat het maken van foto’s al een stuk beter.